Vložil Justitianus, 12. Květen 2020 - 19:41

Ibacina, váš právník „specialista na SVJ“ nerozumí jednoduchému právu. To co Vám radil by znamenalo porušení zákona – a ještě by po Vás mohlo SVJ později vymáhat vzniklou škodu. Právní rámec z doby účinnosti zákona č. 72/1994 Sb. zde už popsal JaVa. Přidám současnou právní úpravu podle NOZ.

§ 1183
(1) Vlastník jednotky se zdrží všeho, co brání údržbě, opravě, úpravě, přestavbě či jiné změně domu nebo pozemku, o nichž bylo řádně rozhodnuto; jsou-li prováděny uvnitř bytu nebo na společné části, která slouží výlučně k užívání vlastníka jednotky, umožní do nich přístup, pokud k tomu byl předem vyzván osobou odpovědnou za správu domu. To platí i pro umístění, údržbu a kontrolu zařízení pro měření spotřeby vody, plynu, tepla a jiných energií.
(2) Při poškození jednotky prováděním prací podle odstavce 1, nahradí vlastníku jednotky škodu společenství vlastníků, a nevzniklo-li, nahradí ji poměrně spoluvlastníci domu. Prováděl-li však tyto práce ve svém zájmu jen některý vlastník jednotky, nahradí škodu sám.

Z uvedeného je zřejmé, že zákonnou povinností vlastníka jednotky je „umožnit přístup“ podle odstavce 1. Teprve potom – až tuto svou povinnost splnil – může být zahájeno „provádění prací“ uvedené v odstavci 2.

Povinnost SVJ nahradit škodu se tedy vztahuje pouze na poškození jednotky během provádění prací. Jakákoliv škoda vzniklá před zahájením provádění prací jde za vlastníkem jednotky – ostatně škodu si způsobil on sám.

SVJ by mělo ve smlouvě se zhotovitelem zakotvit, že před zahájením prací v každém bytě provede zhotovitel přejímku staveniště. Zjistí-li se, že v bytě není umožněn přístup ke společným částem, pak staveniště nebude převzato. Provádění prací v bytě tedy nebude vůbec zahájeno! Vlastníkovi samozřejmě nevznikne žádný nárok na náhradu škody.

Naopak nárok na náhradu škody vznikne SVJ. Jestliže nepřevzetím staveniště vzniknou zhotoviteli vícenáklady (prostoje pracovníků, zvýšené náklady na přepravu, platby za práci přesčas), naúčtuje tyto vícenáklady objednateli – SVJ. Společenství pak bude vzniklou škodu vymáhat na vlastníkovi jednotky který nezpřístupnil společné části, přestože k tomu byl prokazatelně vyzván v dostatečném předstihu.

SVJ není ani povinno, ani oprávněno za vlastníka řešit zpřístupnění! To je pouze jeho věc. Pouze na něm záleží jakým způsobem splní svou zákonnou povinnost. A samozřejmě splní ji na vlastní náklad.

SVJ je oprávněno vymáhat zpřístupnění i s pomocí soudu. (Soud se vůbec nebude zabývat technickou stránkou věci – pouze uloží vlastníkovi jednotky zpřístupnit společné části. Volba metody je na vlastníkovi jednotky, to soud ani žalobce nezajímá.)

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.