Vložil Justitianus, 3. Květen 2020 - 23:55

Romane, jste jako porouchaný gramofon. Neexistuje právním předpisem uložená povinnost umožnit nečlenovi výboru nahlížení do zápisů ze schůze výboru. O tom se zde diskutuje. Takže počtvrté:

Pokud stále tvrdíte něco jiného, citujte celostátně platný právní předpis.

Vím, proč píšu to co píšu. Na rozdíl od Vás, který nejste schopen označit právní předpis ani po třech opakovaných výzvách. Cituji:

89/2012 Sb.
Orgány právnické osoby
§ 157
(1) Je-li rozhodnutí přijato, zaznamená se na žádost člena voleného orgánu, který návrhu odporoval, jeho odchylný názor.
(2) Byl-li návrh přijat za neúčasti některého z členů, je tento člen oprávněn dozvědět se obsah rozhodnutí.

Z odstavce 2 plyne, že neexistuje obecná právní povinnost orgánu právnické osoby poskytovat nečlenům tohoto orgánu nějaké podrobnější informace o průběhu jednání.

Zákonodárce uložil pouze obecnou povinnost poskytnout informaci ČLENOVI TOHOTO ORGÁNU. Část NOZ o spolku upravuje nahlížení člena spolku do zápisu z členské schůze spolku (§ 254 odst. 3 NOZ) a per analogiam i nahlížení člena voleného orgánu do zápisů z jednání tohoto voleného orgánu (§ 246 odst. 3 NOZ). Tato ustanovení se přiměřeně použijí i pro SVJ (§ 1221 NOZ). Ani část o NOZ spolku, ani speciální část NOZ o bytovém vlastnictví však nezmiňuje nahlížení nečlena výboru do zápisů z jednání výboru.

Proto jsem Tonymu poradil, aby se nechal zvolit do výboru.

Kdyby zákonodárce snad chtěl, aby zápisy z jednání voleného orgánu byly přístupné všem členům právnické osoby bez omezení, pak by to jistě někde v zákoně uvedl; ustanovení § 157 odst. 2 (a ustanovení § 246 odst. 3) by se tím stalo nadbytečným. Protože však zákonodárce nic takového nestanovil, je třeba řídit se zněním zákona.

Nahlížení nečlena výboru do zápisů z jednání výboru mohou samozřejmě upravit stanovy. O tom však zde nediskutujeme.

Justitianus

Poznámka:
Mimochodem, u družstev je to také omezeno. Podle zákona č. 90/2012 Sb. platí, že právo na kopii zápisu z jednání představenstva má člen tohoto představenstva (§ 709 odst. 3). Právo na kopii zápisu z jednání kontrolní komise má člen této kontrolní komise (§ 721 odst. 3).

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.