Vložil aby bylo jasno (bez ověření), 30. Duben 2020 - 15:43

Podstatné je, si zjistit

  • zda existuje usnesení shromáždění o tomto způsobu rozúčtování (protože pokud není, platí způsob stanovený zák. 67/2013 se všemi konsekvencemi)
  • zda máte jen ty vodoměry PATNÍ (společné pro jeden vchod) nebo také jiné: třeba podružné (v každém bytě) a ty fakturační (může jich být více resp. dle zák o vodě 1-OM/1-č.popisné)
  • je ale jedno zda máte FAKTURAČNÍ vodoměr jen jeden nebo několik, dle §2/d zák. 67/2013 se alikvótně podílíte na nákladech za SPOLEČENSTVÍ ztn. za součet všech FAKTURACÍ za dodávku služby … takže i pokud by některé vchody neměly patní vodoměr, musíte se (není li ujednán ve Vašem společenství odlišný partikulární způsob) podílet alikvótně na CELKOVÝCH nákladech za dodávku vody (teplé/studené/mra­žené). Třeba i té, kterou předseda čerpá z odběrného z odběrného místa ve společných prostorech a myje s ní své auto, plní váš bazén, myje vozovku, zalévá trávník, …
  • pokud nemáte podružné vodoměry v bytech, nezabýval bych se „spravedlivostí rozúčtování úklidové vody“
  • Váš postup: požádejte dle §8/1 o podklady, ze kterých vychází vyúčtování. Teprve až vám budou dodány, začíná běžet doba 30-dní na podání reklamace. Vše čiňte písemně, doporučeně na adresu SVJ z rejstříku SVJ. Dále si zajistěte podklady jako jsou dosavadní usnesení společenství a SVJ, stanovy a pravidla pro rozúčtování. Pak kontaktujte SVÉHO účetního, právního a poz;stalostního poradce. A pusťte se do prvního levelu „Jumanji“. Já svoje „Jumanji“začal hrát v r. 2011 a nyní jsme konečně již v poločase: u soudu :).

Až dáte do kupy informace, zamyslíte se nad tím, zda máte dost IQ i EQ na boj hydrou (statutární orgán SVJ je pouze hlava této hydry. Hydrou je kolektivní duch Vašeho domu má li ten za to, že podružných vodoměrů není třeba, nic s tím nenaděláte, neboť to je v souladu s §5/1 zák. 67/2013 … tedy pokud tak bylo ujednáno, protože pokud prokazatelně nebylo, máte šanci to nabourat, nicméně se pak již budete do konce svého vlastnictví ohlížet přes rameno … ).

Pokud nemáte dost IQ nebo EQ, ZAPOMEŇTE že umíte z Vám dodaného vyúčtování přečíst něco jiného než vyčíslený dluh, zaplaťte ho a zapomeňte. Budete klidněji spát, budete se moci na své sousedy mile usmívat a nebude Vám vadit, že si o Vás myslí že jste hloupé pimprle. Předseda Vás začne mít rád. A co je více, než láska členů společenství a členů výboru k Vám a Vaší rodině? :)

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.