Vložil Justitianus, 29. Duben 2020 - 20:19

Pane Nový člene, situace kterou popisujete je celkem běžná v mnoha SVJ. Je tomu tak asi proto, že spotřeba vody při úklidu je zanedbatelná ve srovnání se spotřebou vody do bytů. Vzniká sice chyba, ale úklid není vypouštění rakety na Měsíc s přesností na tisíciny.

Přečtěte si k tomu § 5 odst. 3 vyhlášky č. 269/2015 Sb..

Určitě víte, že neměřená spotřeba vody v domě zvyšuje náklad na 1m3 naměřený na bytových vodoměrech. Ale zase máte o to levnější službu „úklid společných prostor“, protože do nákladů se nezapočítá voda spotřebovaná uklizečkou. Kdybyste to pečlivě měřil po kbelících a přepočetl náklady na dodávku vody a na úklid, zjistíte že se to téměř vyrovná. Rozdíly mezi byty budou nepatrné, ve výši desetikorun ročně. Nechal bych to být.

Právě jsem si vzpomněl, že Moudré Ministerstvo pro Rozvoj (MMR) vydalo nezávazný Metodický pokyn k rozúčtování vybraných služeb – a tam je právě tenhle problém zmíněn. Cituji:

K odst. 3
Ustanovení upravuje zvláštní způsob rozúčtování nákladů na poskytování teplé vody odebrané přímo jednotlivými příjemci služeb ve společných prostorách (např. v domovní prádelně). Pokud jsou v těchto prostorách instalovány vodoměry, účtuje poskytovatel služeb podle údaje získaného odečtem. Pokud však instalovány vodoměry nejsou, ponechává se na rozhodnutí poskytovatele služeb, jakým způsobem rozúčtuje náklady mezi příjemce služeb. Poskytovatel služeb může určit, že náklady se rozúčtují podle času stráveného příjemcem služeb v příslušném prostoru, paušální sazbou apod.

Poznámka: Pokud existuje jeden fakturační (předávací) vodoměr pro celou budovu (pro oba „vchody“), pak je úplně jedno zda voda pro úklid se odebírá v jednom nebo ve druhém vchodu.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.