Vložil Justitianus, 26. Duben 2020 - 18:41

Pane OZ, měl byste plnou pravdu, kdyby poskytování služeb a přijímání služeb bylo zcela dobrovolné. A kdyby záleželo pouze na ujednání mezi SVJ a jednotlivým vlastníkem jednotky, zda tu kterou službu bude odebírat a hradit, nebo nebude.

V takovém případě byste se jistě obešel bez výčtu služeb ve stanovách. Dopadlo by to takto:

Pan Krampelík odmítl službu „provoz výtahu“, protože je sportovec a do schodů vždy vybíhá na jeden nádech.
Paní Maštaříková nebude odebírat službu „osvětlení společných prostor“, protože sama nechodí ven a je skoro slepá, takže jí osvětlení stejně není k ničemu.
Pan Humpáček se rozhodl, že nebude odebírat službu „poskytování teplé vody“, protože se sprchuje v práci, a vodu na mytí rukou a čistění zubů může mít i studenou.
A tak dále.

Snad Vám, pane OZ, neušlo, že neexistuje právní předpis, který by vlastníkům jednotek ukládal odebírat všechny ty služby, které ve Vašem SVJ jsou poskytovány. Existuje jediný způsob jak zajistit, aby vlastníci jednotek povinně a všichni a bez remcání odebírali a hradili poskytované služby. Ten způsob – to je soukromoprávní smlouva sui generis, nazývaná stanovy. (Případně Prohlášení, neboť to obsahuje náležitosti stanov již dávno před vznikem SVJ. K tomu viz § 1166 odst. 2 NOZ.)

Pouze stanovy (nebo prohlášení) mohou zajistit, aby seznam tam uvedených služeb byl kompletně závazný pro každého vlastníka jednotky, ať se mu ty služby líbí nebo nelíbí. Seznam služeb ve stanovách platí automaticky i pro nabyvatele jednotky, neboť odběr těchto služeb uvedený ve stanovách je povinnost, kterou si měl a mohl zjistit předem a která na něj proto přechází s nabytím vlastnictví jednotky. K tomu viz § 1176 NOZ.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.