Vložil Justitianus, 26. Duben 2020 - 6:50

Pane Zdenku, nikde jsem nenapsal že náklady na revize nejsou předem známy. Napsal jsem něco jiného: „jde o náklady, které se neopakují každoročně (revize) …“

Například revize elektrických rozvodů ve společných částech domu se povinně opakují každých 5 let. Jde o jednorázový výdaj za delší časové období než jeden rok, takže náklad nelze přímo promítnout do nákladu na poskytování služby (osvětlení společných prostor, provoz výtahu).

Domnívám se, že nesystémový a nahodilý zákaz „revizí“, uvedený v § 2 zákona č. 67/2013 Sb., je třeba vykládat tak, že náklad na revizi nelze započíst do služeb jednorázově v roce vynaložení. Je však zcela v pořádku když se tento náklad pomocí účetnictví „rozpustí“ na víceleté období, např. pomocí kalkulace věcně usměrněné ceny služby.


SVJ má mít zpracována (a ve stanovách uvedena) pravidla pro rozúčtování všech služeb, které SVJ poskytuje. To je dáno zákonem, viz § 1200 odst. 2 písm. g) NOZ. U nákladů na revize je možný postup ten, že SVJ provede kalkulaci věcně usměrněné ceny služby. Do této ceny započítá každoročně jednu pětinu nákladů na revize elektrických zařízení, která slouží k poskytování služby.

Obdobně je možno „rozpouštět“ jednorázové náklady např. na výměnu vodoměrů (každých 5 let) v případě, že jsou společné a provozuje je SVJ. SVJ si prostě v ceně služby „dodávka vody“ zakalkuluje jednu pětinu částky nutné na budoucí výměnu vodoměrů. Jak se tato částka rozúčtuje na vlastníky jednotek musí být uvedeno ve stanovách (pravidla rozúčtování podle § 1200 odst. 2 písm. g) NOZ):

  • Půjde například o paušální platbu „na vodoměr“ podle jejich počtu v bytech.
  • Nebo tento náklad bude vcházet do kalkulace věcně usměrněné ceny za 1 m2 poskytované vody.
  • Nebo je možno rozúčtovat tu pětinu v základní složce nákladů na službu „dodávka vody“ podle podlahových ploch/spoluvlas­tnických podílů.
  • Nebo to vůbec neřešit a revize či vodoměry považovat za jednorázový náklad na správu domu.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.