Vložil Justitianus, 21. Duben 2020 - 20:43

Počtáři, proč žvaníte? Jen z dlouhé chvíle?

Samozřejmě, že změnou stanov je možné ukončit provozování výtahu společenstvím. Proč ne? Možná že výtah nepotřebují, nebo je v havarijním stavu a nemají peníze na obnovu, nebo se provozovatelem výtahu stane externí osoba osdlišná od SVJ. Do toho Vám nic není, to je jejich soukromá záležitost, Vy popleto.

Samozřejmě, že změnou stanov je možné zrušit provozování STA. V mnoha domech se tak už stalo (mají satelity, bytové antény DVBT, nebo kabelovou televizi). Což nevíte ani tohle?

Zopakuji: služby poskytované společenstvím jsou povinně uvedeny ve stanovách, včetně způsobu jejich rozúčtování. Z toho je třeba vyjít. Viz § 1200 NOZ. Stanovy je možno samozřejmě změnit, je to v pravomoci shromáždění. Viz § 1208 písm. a) NOZ.

  • Jestliže vlastníci jednotek změní stanovy a přidají do nich nějakou službu, pak SVJ tím vznikne povinnost tuto službu poskytovat. Odběr této služby (a její hrazení) se stává pro každého vlastníka jednotky povinností.
  • Jestliže vlastníci jednotek změní stanovy a škrtnou z nich některou službu, pak SVJ zanikne povinnost tuto službu poskytovat. Odběr této služby (ani její hrazení) již nadále nebude povinností vlastníka jednotky.

Čemu na tom nerozumíte? Nebo si neumíte přečíst dvě věty v zákoně?

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.