Vložil Justitianus, 19. Duben 2020 - 7:58

Anonymous, jde o dvě odlišné věci, na které se vztahují odlišná ustanovení občanského zákoníku.

  • Vy jste se zeptala pouze na vstup na cizí pozemek za účelem stavebních úprav. To řeší § 1021 a § 1022 NOZ celkem jednoznačně.
  • Důležitější je ale to, na co jste se vůbec nezeptala: přesah zateplení do prostoru nad cizím pozemkem. To není přípustné bez souhlasu vlastníka dotčeného pozemku! Soused by mohl dokonce požadovat, abyste se zdržela zřizování stavby v těsné blízkosti společné hranice pozemků (tedy v případě, kdy stavba samotná by nezasáhla na(d) jeho pozemek). Viz § 1120 NOZ.

Nejlépe bude když nám napíšete podrobnosti: zda plánované zateplení má či nemá přesáhnout na sousedův pozemek. U řadových domů bývá štítová zeď na samé hranici – pro vnější zateplení tam není žádný prostor. V takovém případě byste musela předem získat sousedův souhlas (ve formě smlouvy o zřízení věcného břemene).

Zároveň s tím by se vyřešil i přístup na jeho pozemek/stavbu: kdo, kdy a s jakou technikou bude oprávněn vstoupit na sousedův pozemek/stavbu k realizaci Vašeho zateplení a jakou přiměřenou náhradu bude soused požadovat za toto omezení svých práv. Soused bude mít také právo na náhradu škody, způsobené při provádění prací z jeho střechy.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.