Vložil Petr Patočka, 30. Duben 2009 - 10:20

Tento případ je ovšem poněkud extrémní.

Vraťme se k původnímu dotazu. Tedy 15 lidí platí normálně (řekněme, že průměrná teplota bytu je kolem 20°C, tedy ložnice třeba 17°C, obývák 23°C) a jeden má platit za celý byt 3* tolik. Lze tedy vyvodit, že i ve vašem případě by teplota tohoto bytu měla být po celou topnou sezonu o 11K vyšší než těch ostaních. Tedy průměrná teplota celého bytu by měla být kolem 31°C od začátku topné sezony do konce topné sezony.

Ono těch 6% nemusí platit pro jednu konkrétní místnost, ale pokud se budeme bavit o běžném používání bytů a průměrných teplotách v objektu, tak se k tého hranici budeme velice přibližovat.

Takže dobrá odvolávám, že „neuděláte ani když se na hlavu postavíte“ a měním na „uděláte jen když se na hlavu postavíte a ještě k tomu musíte přemluvit sousedy“.

Pokud se totiž budeme o těchto věcech bavit, je třeba také podobné „jiné“ chování konkrétních uživatelů kvantifikovat. Tedy jak často dochází k situaci, že všichni sousedé jsou pryč a mají v bytě 17°C a já místnost vytopím na 25°C. V tomto případě se totiž dostanete do situace, že tepelné ztráty konkrétní místnosti jsou tak velké, že ji na těch 25°C vůbec nevytopíte. Tedy ať budete dělat co budete dělat budete tam mít řekněme 22°C. Toto všechno se dá poměrně snadno vypočítat i s ohledem na to, co naměří konkrétní typy poměrových indikátorů, tedy jaká je teplota na otopném tělese v tomto konkrétním případě. Doc. Patočka bere energetickou bilanci konkrétní místnosti jako svoje hobby, takže o tom lze napsat několik článků (zkuste projít náš web www.vipa.cz a články které tam jsou ke stažení, jistě na něco zajímavého narazíte), ale na tomto portálu není prostor pro podobné odborné debaty.

Rád bych to uzavřel s tím, že 6% nákladů je hodnota, ke které se většina rozpočtů blíží. V ojedinělých případech je tato hodnota větší, ale opravdu pouze v ojedinělých případech. Ale platit za byt trojnásobek průměru 15 ostatních je prostě fyzikální nesmysl.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.