Vložil Justitianus, 31. Březen 2020 - 15:00

Pane Miroslave, děkuji za Vaše upřesnění. Máte tedy dům rozdělený na jednotky prohlášením podle občanského zákoníku 89/2012 Sb. (ObčZ), nikoliv dům rozdělený prohlášením podle zákona č. 72/1994 Sb. o vlastnictví bytů (ZoVB).

  • V prohlášení podle ZoVB se může vyskytovat společná část, společná vlastníkům jen některých jednotek. V tom je zvláštnost domů podle ZoVB – někteří vlastníci se mohli dohodnout a pořídit si výtah, terasu, pozemek věcně příslušný k domu jako parkoviště či dětské hřiště; pouze oni si to zaplatili a pouze oni pak přispívali na správu této společné části. Správu ovšemže vykonává SVJ.
  • V prohlášení podle ObčZ je to jinak – nemůže existovat společná část, která by byla společná jen některým. To je Váš případ v domě s jednotkami(2012). Každá nová část (tedy i nově pořízený pozemek) se stane společnou částí, společnou všem vlastníkům jednotek. ObčZ pouze umožňuje určit odlišnou výši příspěvků na tuto část – podle toho jakou měrou budou jednotliví vlastníci nový pozemek užívat.

Jak už Vám zde poradili jiní, další možností je pořízení pozemku do vlastnictví SVJ. Muselo by se ovšem jednat o majetek určený ke správě domu a pozemku. Nahlédněte tedy do vašich stanov: najdete v nich jakou většinou se bude rozhodovat o pořízení majetku SVJ. Podle toho zjistíte, zda hlasování o nákupu pozemku pro SVJ má či nemá naději na úspěch.

Pokud si pozemek pořídí SVJ, pak jediný zdroj financování který má k dispozici je přijatá dlouhodobá záloha (asi účet 955). Částku na nákup pozemku si SVJ odčerpá na svůj účet vlastního jmění (asi 901). A pak už může za své peníze nakupovat … Z toho plyne, že na nákupu majetku do vlastnictví SVJ se budou podílet všichni vlastníci jednotek podle svých podílů.

Samozřejmě může dojít k odlišné dohodě a kupní cenu složí na účet SVJ jen někteří vlastníci.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.