Omezení pravomocí shromáždění

Vložil cml11, 13. Březen 2020 - 12:04 ::

Dobrý den, chtěl bych se tu někoho znalého právní problematiky zeptat, zda je v pořádku, když stanovy SVJ obsahují bod říkající že: „Záležitost, která nebyla zařazena na pořad jednání shromáždění v pozvánce, lze rozhodnout jen za účasti a se souhlasem všech členů společenství.“

Vzhledem k tomu, že získat souhlas všech členů na shromáždění je defacto nemožné, je tím fakticky znemožněno aby shromáždění navrhlo a odsouhlasilo cokoli, co nedal svolavatel schůze na program. A jsou tím tedy značně omezeny pravomoci shromáždění, které je přitom v těch samých stanovách určeno jako nejvyšší orgán SVJ.

Díky tomuto ustanovení není možné přijmout jakákoukoli změnu, která nebyla formulována v pozvánce svolavatelem. Tím je v našem případě jeden ze členů SVJ zvolený za předsedu společenství (výbor se zvolit nepodařilo). Naopak pro rozhodnutí navržená svolavatelem platí standardní podmínky, tj. 50 procent přítomných při nejméně 50 procentní účasti. K přijetí jím formulovaných ustanovení stačí čtvrtina hlasů. V tom vidím zásadní rozpor.

Je takové ustanovení skutečně platné a musíme se mu podřídit? Předem díky za názor!

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.