Vložil Justitianus, 5. Březen 2020 - 9:08

Předmluva:
Pane Marku, ani jste mu nemohli prodat půdu. Půda (prostor pod střechou) není věc nemovitá, není to jednotka. Nýbrž je to společná část domu. Společnou část domu nelze prodat!

Jestliže některý byt v domě je poškozován, je v první řadě nutné to opravit. Teprve pak se může začít mudrovat o tom kdo to zaplatí.

Váš předseda se chová – s prominutím – jako idiot, když netuší zda závada je či není na společných částech, ale předem rozhlašuje, že vše naúčtuje vlastníkovi bytu. Kdyby byl váš předseda chytrý (což není), tvrdil by od počátku, že může jít o závadu na společných částech. To dává SVJ právo požadovat a vynutit si vstup do bytu. Viz § 1183 zákona č. 89/2012 Sb..

Teprve až se při opravě zjistí co a kde teče, přiřadíte tuto část podle Prohlášení vlastníka a tím teprve zjistíte kdo to všechno bude nakonec platit.

  • Při závadě na společné části přístupné pouze z bytu je povinností vlastníka bytu umožnit přístup pro kontrolu, údržbu a opravu. Je povinen strpět provedení opravy, i kdyby při tom došlo k poškození jeho majetku. Povinností SVJ pak bude nahradit vlastníkovi škodu vzniklou prováděním opravy.
  • Pokud se během prací zjistí, že závada byla pouze na majetku vlastníka jednotky, pak mu samozřejmě po opravě dáte účelně vynaložené náklady k úhradě. Žádnou škodu na jeho majetku mu v tomto případě SVJ nenahradí.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.