Vložil Misme, 28. Únor 2020 - 11:35

Most je ryze dělnické město, a proto má svou nezaměnitelnou filozofii. (Jan Prušinovský, režisér seriálu MOST!)

Pane Paluško, víte, že za takové rady, jaké vám zde udělujeme, si advokát účtoval už před cca deseti lety cca 2500,– Kč bez DPH za úkon? A nebyl zdaleka tak trpělivý, o detailnosti nemluvě. Máte to ode mne ;-) dnes naposled zdarma. Jsem ale laický vykladač práva a nenesu za své výklady tudíž žádnou garanci, tak mě berte s rezervou (což, jak jsem zaznamenala, činíte). A pokud se mýlím, uvítám opravu toho, kdo ví více a lépe. Jsem ostatně ďoucha z kraju razovitego, tj. taky takového dost dělnického kusu země s :-D nezaměnitelnou filozofií.

Cituji z vašeho příspěvku: V tomto zákoně se uvádí že se jedná o dodávky služeb.

Ano, toto se v tomto zákoně, tj. ZoSl, skutečně uvádí. Ale jde o dodávky v oblasti působnosti tohoto zákona, tj. poskytování plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty, kde za poskytovatele se má vlastník nemovitosti nebo vlastník jednotky v domě rozděleném na jednotky v případě, že je byt užíván na základě nájemní smlouvy, nebo společenství vlastníků jednotek (dále jen „společenství“) podle zákona upravujícího bytové spoluvlastnictví. Vy vlastníte jednotku v domě spravovaném společenstvím vlastníků jednotek (SVJ), toto SVJ je proto poskytovatelem služeb, tj. dodávek (srovnej s § 3/1 ZoSl) příjemcům služeb, tj. vlastníkům jednotek (srovnej § 2/b/2 ZoSl) ve vašem případě. A protože jste součástí SVJ, tak nemůžete jen tak vypovídat služby, ale v souladu s § 3/2 ZoSl máte/musíte/měl byste respektovat rozhodnutí společenství, a pokud společenství žádná individuální ujednání o rozsahu poskytovaných služeb nepřipouští, tak mě napadá pro nespokojeného vlastníka jednotky jediné východisko „boje za individuální ujednání ohledně rozsahu poskytovaných služeb“, a to soud.

Cituji z vašeho příspěvku: O faktury se samozřejmě musí postarat uživatelé kteří tu službu užívají.

Ale toto je vaše další chybná úvaha. Pokud je dům napojen na dálkový rozvod tepla, tak platí, že i kdyby všichni vlastníci dali SVJ „výpověď“ a topili ve svých „jednotkách“ jakkoliv jinak a nebo netopili vůbec, fakturu dostanete. Nedostali byste ji pouze v případě, že byste byli od CZT regulérně odpojeni, ale pokud jen přestanete topit a neprojdete si celé martýrium odpojení, tak ten skutečný dodavatel tepelné energie bude vašemu SVJ vystavovat faktury (možná dokonce s pokutou za neuskutečněný odběr). Odpojit se od CZT není nemožné, ale není to rozhodně tak jednoduché, jak si patrně představujete. Ani v tomto případě nestačí dát „dodavateli“ výpověď. A jsme zpět u EZ a § 77/5 a zde si dovolím upozornit na „územní energetickou koncepci“. A i toto je pořád jen zlomek problému, viz např. § 16 odst. 7 zákona č. 201/2012 Sb., který se týká rovnou celého objektu. Řečeno jinak, jestliže si myslíte, že svým odpojením od ÚT v domě žádného dalšího vlastníka neohrožujete a nezasahujete do jeho práv, hluboce se mýlíte.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.