Vložil Petr87, 8. Únor 2020 - 17:46

Dobrý den,

nejdříve stručně odpovím na vaše dotazy a nakonec vše shrnu:

  • povinností výboru SVJ je svolat alespoň 1× ročně schůzi,
  • povinností výboru je předem projednat akce, které podléhají souhlasu shromáždění vlastníků,
  • povinností výrobu je jednat s péčí řádného hospodáře, podle zákonných předpisů a v zájmu všech vlastníků jednotek v domě,
  • zájem všech vlastníků v domě zpravidla určuje nadpoloviční většina hlasů spoluvlastníků.

A nyní se vyjádřím k celé situaci na příkladu našeho domu. Jsem člen výboru v SVJ o 6 bytových jednotkách na středočeském venkově. Bohužel jednání za zády, výsměch a pomluvy jsou pro určitou skupinu občanů naprosto normálním způsobem jednání. Také máme takové v domě. S aktuálními záměry vlastníky každoročně seznamujeme na shromáždění vlastníků. Máme podrobný plán oprav na roky dopředu, na základě kterého vybíráme zálohy na opravy. Podle aktuální finanční situace SVJ pak jednotlivé opravy realizujeme. U větších oprav pro jistotu necháváme odsouhlasovat finanční rámec, jednotlivé dodavatele neschvalujeme, o těch rozhoduje výbor. Jako výbor také zajišťujeme revize hromosvodu, elektřiny ve společných částech, komínů a hasicích přístrojů. Je třeba říci, že revize elektřiny, kterou označujete za prioritu, nás stála zlomek ceny vchodových dveří. S našim přístupem jsme stejně neustále pod palbou kritiky dvou ze šesti vlastníků, kteří by byli nejraději, abychom jim za svoji práci ve výboru snad ještě platili. Při každé investici mají plná ústa řečí, neustále nám nadávají do zlodějů apod., napadají nás, že zbytečně utrácíme a tak. Ale to se prostě v bytových domech stává, a to nejen na vesnici.

Obecně je dobře, že má v domě nadpoloviční většina vlastníků chuť do investic, protože to také bohužel nebývá pravidlem. V podstatě není ani špatné, pokud opravu realizuje někdo známý, protože sám z pozice člena výboru a majitele další nemovitosti dobře vím, že sehnat spolehlivého dodavatele je v současné době docela problém. Podle vašeho popisu vaše SVJ funguje jinak, než bych si já osobně představoval, že by mělo, ale pokud jedná dle vůle většiny spoluvlastníků a dům svými zásahy nepoškozuje, nezbývá vám než to akceptovat. V tuto chvíli totiž sice můžete napadnout, že vás neinformovali, ale pokud vedou průkazné účetnictví a jsou schopni zpětně získat souhlas potřebné většiny vlastníků, je ve vašem SVJ v podstatě vše v pořádku.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.