Vložil Justitianus, 10. Únor 2020 - 10:29

Mahulena zde sice citovala ustanovení § 2247 odst. 2 Občanského zákoníku, ale nerozumí jeho obsahu. Na vině je její neznalost práva a právní terminologie.

Pojďme se tedy na věc podívat podrobněji, aby to pochopil i naprostý právní laik jako Mahulena a ti neználci, kteří jí zde udělují plusy.

§ 2247
Pronajímatel zajistí po dobu nájmu nezbytné služby. Má se za to, že nezbytnými službami jsou dodávky vody, odvoz a odvádění odpadních vod včetně čištění jímek, dodávky tepla, odvoz komunálního odpadu, osvětlení a úklid společných částí domu, zajištění příjmu rozhlasového a televizního vysílání, provoz a čištění komínů, případně provoz výtahu.

Mahulena (a s ní i jiní neználci) se domnívají, že tato věta prý „natvrdo“ přikazuje že pronajímatel musí poskytovat nájemci právě tyto služby. Není to pravda!

Mahuleně totiž ušlo, že zde uvedený výčet služeb je uvozen formulací „má se za to …“. Jde tedy pouze o vyvratitelnou právní domněnku. Pronajímatel si může s nájemcem ujednat jiný rozsah služeb odchylně od zákona.

Že nevíte co je vyvratitelná právní domněnka? Jistěže to nevíte – jinak byste Mahuleně neudělovali za její blábol ty plusy, že ano.

Vyvratitelná právní domněnka je v zákoně pouze pro ten případ, kdy nedojde k jejímu vyvrácení. Může být lehce vyvrácena například nájemní smlouvou, jestliže si v ní pronajímatel s nájemcem ujednají více služeb, méně služeb, popřípadě žádné služby. V tom případě platí, že vyvratitelná právní domněnka byla vyvrácena. Ustanovení § 2247 odst. 2 pak nemůže být použito k určení rozsahu nezbytných služeb.

Toto jsem už zde přece napsal, že rozhodující je ujednání mezi pronajímatelem a nájemcem. Pouze pokud by si v nájemní smlouvě nic o službách neujednali, pak teprve by se použilo „záložní“ ustanovení § 2247 odst. 2 zákona.

K pojmu „vyvratitelná právní doměnka“ cituji důvodovou zprávu k novému občanskému zákoníku (autorem je hlavní tvůrce NOZ prof. Eliáš s kolektivem):
Výrazem „má se za to, že“ se označuje vyvratitelná právní domněnka, připouštějící důkaz opaku.

Zdroj: http://obcanskyzakonik.justice.cz/…en_2011_.pdf
Pro laickou informaci viz Wikipedia: https://cs.wikipedia.org/…omn%C4%9Bnka

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.