Vložil Justitianus, 2. Únor 2021 - 9:47

Jardasi, máte pravdu.

Skutečně se nemusí oznamovat „jména a adresy nájemců“, ani „jména a adresy vlastníků jednotek“. Většina příspěvků v této diskusi je staršího data. Zákon se ovšem změnil ke dni 1.7.2020 a vše je jinak. O nějakých „adresách“ se zákon nezmiňuje.

Zákon č. 89/2012 Sb. požaduje ve svém ustanovení § 1177, aby vlastník jednotky oznámil své jméno, BYDLIŠTĚ, jméno a BYDLIŠTĚ osoby, které přenechal byt k užívání na dobu nikoli přechodnou, a počet osob, které budou mít v bytě domácnost. To platí i v případě změny těchto údajů.

Vlastník jednotky tedy má povinnost oznámit jméno a bydliště svého nájemce pouze v případě, že nájemce neužívá byt na dobu přechodnou. Prakticky to bude pouze tehdy, jestliže nájemce si zřídil trvalý pobyt na adrese domu. V ostatních případech vlastníkovi bytu nevzniká povinnost cokoliv oznamovat.


Pro ty, kdo zde mudrují o „dosažitelnosti“ nájemců: údaj o bydlišti vám k tomu neposlouží. Podle § 80 zákona č. 89/2012 Sb. platí, že člověk má bydliště v místě, kde se zdržuje s úmyslem žít tam s výhradou změny okolností trvale.

  • Nájemce na dobu určitou nemusí mít bydliště v pronajatém bytě. Vždyť nemá v úmyslu zdržovat se na této adrese trvale (když ví, že pronajímatel jej může po roce vyhodit). Užívá byt na dobu přechodnou. Proto jej vlastník bytu vůbec nemusí oznámit SVJ. A pokud snad něco oznámí (z pilnosti), pak může jít o bydliště nájemce, které je ovšem na jiné adrese, v jiné obci či v jiném státě.
  • Ani u nájemce na dobu neurčitou není možné vždy tvrdit, že má bydliště právě na adrese domu. Záleží na tom, zda na této adrese má zřízený i trvalý pobyt. Jestliže nemá zřízen trvalý pobyt, pak vlastník bytu může důvodně předpokládat, že nájemce užívá byt v domě na dobu přechodnou a nehodlá v místě žít trvale. Proto vlastník jednotky nemá povinnost oznámit ani jméno, ani bydliště nájemce.
  • Americký vrcholový manažer, který má bydliště v Boise, Idaho (U.S.A.), prauje v ČR a má pronajatý byt v Praze. Vlastník bytu jej tedy vůbec nebude oznamovat SVJ, protože manažer užívá byt na dobu která je pouze přechodná (pouze na dobu stanovenou v pracovním povolení).
  • Fotbalista z Keni, který hraje prvoligový fotbal v Plzni, má samozřejmě v Plzni pronajatý byt. Je ovšem v plzeňském klubu na dvouletou smlouvu, tedy opět stejný případ: přechodné užívání bytu. Vlastník bytu jej vůbec nebude oznamovat SVJ.
  • Ukrajinský dělník, který má bydliště a rodinu v Novovolynsku (Ukrajina): stejný případ. Protože je jisté, že v ČR je pouze na přechodnou dobu (nepožádal o občanství ČR), není povinností vlastníka jednotky oznamovat SVJ ani jméno, ani bydliště tohoto nájemce.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.