Vložil Justitianus, 31. Leden 2021 - 10:13

Otakar Šulc se mýlí ve všem co napsal.

Tvrdí, že osoba odpovědná za správu domu prý má s nájemci bytů „vztah sousedsedský“. To je ovšem nesmysl: právnická osoba SVJ není zpravidla sousedem pro nikoho, a už vůbec ne pro pouhého nájemce. SVJ nemůže protizákonně shromažďovat osobní údaje bez výslovného písemného souhlasu osob, o které se jedná. Pan Šulc si to představuje velmi naivně. Dostal by se rychle do rozporu se zákonem.

Druhý omyl pana Šulce spočívá v jeho líčení jak kontakt na nájemce zachrání dům při havárii vody. Jenže nebere do úvahy že nájemce není tím, kdo by měl být dostupný 24 hodin a 7 dnů v týdnu! Nájemce zkrátka takovou povinnost nemá. K tomu uvádím:

Podle ustanovení § 2275 občanského zákoníku platí, že v případě, že nájemce v bytě sám trvale nebydlí, může dát třetí osobě do podnájmu byt nebo jeho část (…). Z uvedeného plyne, že zákon výslovně počítá s tím, že nájemce se vůbec nemusí zdržovat v bytě.

Pro zajímavost uvádím jak občanský zákoník řeší přístupnost bytu pro případ, že nájemce se v bytě nezdržuje. Podle § 2269 platí, že ví-li nájemce předem o své nepřítomnosti v bytě, která má být delší než dva měsíce, i o tom, že byt mu bude po tuto dobu obtížně dostupný, oznámí to včas pronajímateli; současně označí osobu, která po dobu jeho nepřítomnosti zajistí možnost vstupu do bytu v případě, kdy toho bude nezbytně zapotřebí; nemá-li nájemce takovou osobu po ruce, je takovou osobou pronajímatel. Z uvedeného plyne, že při nepřítomnosti nájemce do dvou měsíců není jeho povinností ani to oznamovat pronajímateli, ani zajistit přístup do bytu jinak.

Představte si, že byste řešili únik plynu, požár v bytě nebo havárii vody až po měsíci nebo dvou. Tak si to představují naši moudří zákonodárci…

Zákon nedává SVJ právo zjišťovat ani jméno a bydliště osoby která se v bytě zdržuje, ani jméno a bydliště či jiný kontakt na osobu, kterou nájemce případně pověřil aby zajistila vstup do bytu v době jeho déletrvající nepřítomnosti.

V důvodové zprávě k zákonu č. 89/2012 Sb. je vysvětleno, že SVJ prý použije osobní údaje a nahlášené počty osob například při zemětřesení či požáru domu, aby se vědělo kolik lidí mají hasiči zachraňovat. Pitomost takového zdůvodnění je očividná.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.