Jakou má Podpis dokazovací hodnotu?

Vložil Karetová (bez ověření), 24. Listopad 2019 - 7:24 ::

Dobrý den,

náš předseda (a také jeho správní firma) nyní přišel s novinkou: při předávání listin „tváří v tvář“ nepožaduje podpis na předávané listině, kde by mělo být uvedeno, zda podpis stvrzuje převzetí listiny („na vědomí“) nebo souhlas („s exekucí“ nebo „uznání dluhu“ apod…)

ALE chce podpis do tabletu na „elektronický formulář“. S podobným jednáním jsem se setkala již v České spořitelně, kde po mně také vymáhají, abych se podepsala „na tablet“ (navíc jsou neochotni vytisknout listinu, se kterou podpis souvisí a když už ji vytisknou, není na ní ten vlastnoruční podpis uveden (vyobrazen!). Sdělili mi také, že pokud já požaduji listinnou formu toho co bance podepisuji, že se nebudu podepisovat „na tablet“ ale jen „na listinu“, kterou mi ale oxeroxují za poplatek!).

Náš předseda navrhuje (a bude jistě i vymáhat), aby se „na tablet“ podepisovali vlastníci i při účasti na jednání shromáždění.

Zajímalo by mne, který právní předpis upravuje „projevování vůle“ podpisem nebo jednáním nebo jinak …?

Zajímalo by mne jak je to s podpisem „na tablet“: jak si ten, kdo podpis napíše, ověří později, že podepsal to, co viděl na tabletu v okamžiku podpisu?

Jak si ověří, že jeho podpis nebude použit pro podpis jiných dokumentů?

Je vůbec vlastník/nájemník povinen strpět podpisování „na tablet“?
(tzn. je shromáždění vlastníků oprávněno rozhodnout (nebo více: vložit rozhodnutím do stanov) a později vymáhat, že podpisy v rámci komunikace se společenstvím a se SVJ, se budou činit „na tablet“ případně, že podpisy učiněné „na tablet“ mají stejnou stvrzovací hodnotu jako podpisy na listinách – zástupce našeho SVJ a také správce tvrdí a chce vymáhat (bod programu pro následující schůzi shromáždění), že může li podpis „na tablet“ fungovat v bance, může fungovat i v rámci SVJ a společenství)

A jak to je v praxi? (samozřejmě naše dosavadní praxe se SVJ byla: podpis na listině stvrzuje obsah a někdy k němu podepisovatel dopsal, co ON konkrétně podpisem míní: zda souhlasí s gramatikou projevu, s obsahem projevu … tj. s uznáním dluhu, se správností vyúčtování, se správností předpisu záloh, s tím, že bylo žadateli předány všechny podklady k vyúčtování … apod.)

děkuji, Karetová

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.