Vložil - (bez ověření), 28. Září 2019 - 2:01

Zkuste se podívat do projektové dokumentace, proč se některé práce dělají.

Říkáte, že se nic nezvětšilo, ani nezmenšilo. Takže se asi posunuje zábradlí a o tloušťku zateplení, které ubere část ze stávající šířky balkónů, se ubraný počet m2 plochy balkónu u společné zdi nově přidělává na protější straně balkónu. Dělalo by se toto, kdyby se nezateplovalo? Asi ne. Vlastníci u Vás asi souhlasili se zateplením za podmínky, že se jim plocha balkónu nezmenší. Jsou to tedy vyvolané investice, které by všichni spoluvlastníci měli jako náhradu škody uhradit těm vlastníkům, kterým by se jinak plocha balkónu zmenšila. Svou část podle podílu na společných částech domu hradí i ti vlastníci, co mají balkóny, nehradí jen ti bez balkónu. Bez souhlasu vlastníků s balkóny by se asi nezateplovalo. Ze zateplení budou mít prospěch všichni vlastníci, nejen ti s balkóny.

Nová hydroizolace u zateplení na balkóně a nové vyspádování balkónu jsou také vyvolané investice. Bez zateplování by vlastníci na svých balkónech tyto práce asi nedělali, když už je dávno měli provedené. Proč by je měli hradit jen vlastníci balkónů? Kdyby nesouhlasili se zateplením, tak by se takovéto práce na jejich balkónech dělat nemusely. Vlastníci souhlasili se zateplením, tak by tyto vyvolané investice měl hradit ten, pro koho se zateplení provádí, tedy všichni vlastníci podle svého podílu na společných částech domu.

Ve slušné společnosti platí, že se způsobená škoda vlastníkovi nahrazuje. Přednostně uvedením do původního stavu. Tedy po zateplení domu by vlastníci balkónů měli mít zase balkón stejných rozměrů, se zábradlím a dlažbou jako před zateplením. Už asi nepořídíte stejné staré materiály, asi budete muset použít novější. Zkuste se podívat do OZ. Opravdu se domníváte, že vyvolané investice jsou rekonstrukcí, kterou si vlastníci bytů s balkóny přejí a pustili by se do ní i bez zateplování?

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.