Vložil E_man, 18. Prosinec 2020 - 12:36

Pan Justitianus:

Pokud si úvěr vzalo družstvo již v roli správce domu rozděleného na jednotky, pak předpokládám, že sjednalo individuální smlouvy se všemi vlastníky jednotek v domě o splacení jejich podílu. Další možnost byla, že BD sjednalo takovou smlouvu přímo s nově vzniklým SVJ. To nezáviselo na tom, že o převzetí dluhu společenstvím se zákon tehdy nezmiňoval. Mohlo jít o rozhodnutí SVJ o převzetí cizího dluhu podle § 531 zákona č. 40/1964 Sb..

Jestli si SBD vzalo úvěr nevím, ale zcela určitě v době vzniku SVJ v roce 2012 už žádný závazek neexistoval, neboť by se objevil v účetnictví jakkoliv chybně vedeném. Společenství začínalo zcela určitě s přebytkem, neboť ve vyúčtování mám na moji bytovou jednotku převedenou částku z SBD ve výši 6479,– (byť je ve vyúčtování označena znaménkem mínus).

Z dodatečného popisu nějakého vyúčtování z roku 2012 mi neplyne vůbec nic o platební povinnosti pana E_mana. Jediné co tušíme je že účel platby (nebo části platby) je spojen s dříve vynaloženým nákladem na opravy/zhodnocení domu, ale podrobnosti by si musel tazatel zjistit sám.

Tázal jsem se mnohokrát, jakým způsobem byla stanovená částka 1044,– do FO v našem SVJ! V roce 2016 mi předseda odpověděl, že částka byla stanovená na základě zvyklosti z SBD(v předpisu z SBD to byla „dlouhodobá záloha na opravy“). Na moji námitku, že zvyklosti (v roce 2016) nedovoluje zákon(NOZ §9) neodpověděl. Když jsem přestal platit, tak to zdůvodnil prvním usnesením viz „Předseda shromáždění seznámil přítomné s tím, že bude zachována současná výše příspěvku do fondu oprav a znovu o něm bude rozhodováno na podzimním shromáždění.“ To spojení „příspěvku do FO“ se „dříve vynaloženým nákladem na opravy/zhodnocení domu“ udělal soudce na návrh žaloby. On mě totiž výbor nikdy s usnesením z roku 2009 (před koupi svého bytu) neseznámil a já jsem o něm vůbec nevěděl. Nikdy jsem členem SBD nebyl a domníval jsem se, že tuto částku stanovilo SBD a nikoliv že si to stanovuji na schůzi nájemci či členové (nevím, jestli je to vůbec podstatné).

E_man měl možnost požadovat aby mu SVJ sdělilo důvod závazku (důvod jeho plateb). Toho se mohl domáhat buď na věřiteli, nebo oslovit shromáždění, nebo mohl postupovat třebas i soudně. O sdělení jsem žádal, odpovědi jsou výše. Na ostatním se pracuje a pokud si to sami spoluvlastnici neuvědomí, tak jím (nám) to patří! Umírají, prodávají byty a přicházejí o miliony. O další miliony přicházejí vlivem inflace. Dělám co mohu a umím, ale starat se o lhostejné spoluvlastníky dále nebudu ani já. S prohrou jsem počítal, ale i prohra může být výhra.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.