Vložil zdeseny clen SVJ, 25. Červenec 2019 - 14:40

zda a do jaké míry je 1180 kogentní, ale praktické důsledky dle ÚS kogentních částí ZOVB, kdy ani všichni vlastníci dohromady nemají libovůli při určování společných částí domu.

A tedy jsou tyto zhusta v PV určeny vadně, v rozporu se stavebním určením a výlučných užíváním jen jedním, či jen skupinou vlastníků a důsledky tohoto vadného určení v PV pro platby a vyúčtování.

Teoretická debata co chcete vést Vy jen o kogentnosti je k ničemu. A ani nemá černobílé řešení ANO/NE.

Protože i když se od něčeho odchýlit můžete, tak musíte v tom odchýlení respektovat zákon jako celek. A jak ÚS rozhodl, tu libovůli prostě nemáte. Takže Vaše prvotní informace tazateli v minulém vlákně, že musí platit komín, protože PV byla mimo. Ve skutečnosti záleží na mnoha dalších okolnostech, jak byl odpojen od komína, zda může být znovu připojen, zda to bylo se souhlasem SVJ, zda tomu bylo vždy atd. Tazateli s komínem nelze odpovědět bez dalších informací, ale typické problémy výlučně užívaných společných částí jako balkonů, lodžií, oken apod. jde řešit bez dalšího, dle 1175, 1180 a nutného souladu s dobrými mravy se platí jen z peněz jejich výlučného uživatele.

Hezký den

Já jsem sice psal, že 1180 je kogentní což dle zdrojů tedy není, ale v tom, co tím odůvodňuji, kogentní ve skutečnosti je, neboť ani 100 procent vlastníků nemůže dle ÚS rozdělit dům na jednotky a společné části v rozporu s určením těchto částí domu.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.