Vložil N. Klainová (bez ověření), 22. Červenec 2019 - 10:02

** Pro paní Klopilovou k Lence Uvírové a pro ty, kterým by jí texty připadaly povědomé. Nebyla jsem to ale já, kdo opisoval.**

https://klaiex.webnode.cz/…o-meho-webu/

Navíc:

Účetnictví SVJ se vyvíjí, od roku 2008, kdy jsem psala texty, které paní Uvírová po letech směle používala, se mnohé změnilo.

A nakonec pro ty, kteří neusnou, dokud nebudou vědět, co je u příspěvků konečná platba.

Konečnou platbou příspěvku na správu je zcela určitě platba předepsaná a uhrazená ve výši vynaložených skutečných nákladů, která byla zaúčtována do výnosů (6×x) a nikam jinam.

Takový příspěvek není důvod účtovat na účty záloh.

Podkladem pro účtování této platby do výnosů je přehled vynaložených skutečných nákladů. Mají-li jej vlastníci možnost vidět, je zbytečné provádět vyúčtování, protože náklady a výnosy jsou stejné.

Vypořádání odpadá, protože není co vypořádávat.

Takovou konečnou platbu praktikovat na veškeré náklady SVJ až po skončení roku je nesmysl, protože SVJ musí mít peníze předem, ale o tom jsem už psala.

Vhodná je ve výjimečných případech, když si vlastníci vezmou do hlavy, že něco chtějí a že to zaplatí, až bude hotovo. To znamená, že se bude např. opravovat na tzv. „dodavatelský úvěr“ (= úhrada ve smluveném termínu po dokončení díla).

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.