Vložil Justitianus, 19. Červenec 2019 - 20:41

Pane Marku, opravuji tedy své původní tvrzení takto:
Plete si to pan Marek a Novotný a Horák a Holejšovský a Oehm.

O zálohách totiž nelze z ustanovení o vyúčtování odvodit vůbec nic. Naopak, z ustanovení § 1200 přímo plyne, že veškeré podrobnosti týkající se přispívání na správu domu (tedy i případná povinnost hradit nějaké zálohy k tomuto účelu) je povinně uvedena ve stanovách SVJ.

Z uvedeného plyne, že ani soudy ani popletení autoři (Novotný, Horák, Holejšovský a Oehm) nejsou oprávněni cokoliv dovozovat z ustanovení § 1208, které zálohy vůbec nezmiňuje. Zákonodárce totiž VÝSLOVNÉ svěřil tuto záležitost do výlučné pravomoci členů SVJ, neboť je to povinně uvedeno ve stanovách. A ty jsou schvalovány právě vlastníky jednotek.

Stanovy jsou soukromoprávní smlouvou sui generis. Zavazují jak SVJ – právnickou osobu, tak vlastníky jednotek. Nelze tedy tuto věc rozsoudit bez znalosti stanov SVJ. To je přece základ činnosti souce: chci-li rozsoudit dvě strany sporu, zjistím si napřed co si mezi sebou ujednali. Teprve pak mohu začít jejich ujednání nějak vykládat (pokud není rovnou určité a srozumitelné). Jak se soudí protizákonně a bez znalosti práva – to předvedla ta popletená soudkyně.

Do soukromoprávních záležitostí nepřísluší státu ani soudcům strkat nos. Z toho důvodu je obsah § 1208 pro vznik povinnosti hradit zálohy zcela bezvýznamný. Jestliže zákonodárce určitou záležitost svěřil výlučně SVJ a zároveň určil, že toto musí být uvedeno ve stanovách, pak jediným pramenem práva ohledně platby záloh je soukromoprávní smlouva – stanovy konkrétního SVJ. Psal jsem to zde už dvakrát, i s citacemi. Už jste to pochopil?

V případě, kdy stanovy SVJ snad neobsahují povinnost vlastníka přispívat na správu domu zálohově, pak prostě takovou povinnost nemá. Ať se tedy svolá shromáždění a změní si stanovy tak, aby obsahovaly jak povinnost hradit zálohy, tak i podrobné určení jak se určí výše záloh (např. zda to předepíše statutární orgán SVJ, nebo to podléhá schválení shromážděním, a podobně). Pak to bude „neprůstřelné“ a neplatič řádně stanovených záloh nebude mít u soudu šanci.

Nedělejte z práva holubník. Má to být ve stanovách, nikoliv v § 1208. Že se soudci opakovaně mýlí ve výkladu jednoduchého práva je bohužel známo. V tomto případě jim zůstal utajen obsah veledůležitého § 1200. Nerozumějí právu, nebo jen opisují nesmysly jiných autorů.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.