Vložil Justitianus, 7. Červenec 2019 - 6:44

Žádný diskutující zatím tazatelku nenasměroval na příslušné ustanovení zákona, které beze zbytku řeší její dotaz. Učiním to tedy já:

89/2012 Sb. § 1183

(1) Vlastník jednotky se zdrží všeho, co brání údržbě, opravě, úpravě, přestavbě či jiné změně domu nebo pozemku, o nichž bylo řádně rozhodnuto; jsou-li prováděny uvnitř bytu nebo na společné části, která slouží výlučně k užívání vlastníka jednotky, umožní do nich přístup, pokud k tomu byl předem vyzván osobou odpovědnou za správu domu. To platí i pro umístění, údržbu a kontrolu zařízení pro měření spotřeby vody, plynu, tepla a jiných energií.

(2) Při poškození jednotky prováděním prací podle odstavce 1, nahradí vlastníku jednotky škodu společenství vlastníků, a nevzniklo-li, nahradí ji poměrně spoluvlastníci domu. Prováděl-li však tyto práce ve svém zájmu jen některý vlastník jednotky, nahradí škodu sám.

Z uvedeného plyne jednoznačně koho má tazatelka vyzvat k úhradě vzniklé škody (případně kdo bude stranou žalovanou v následném soudním sporu). Tazatelka bude vymáhat na SVJ, které má zákonnou povinnost uhradit vzniklou škodu.

To platí bez ohledu na to kdo prováděl na objednávku SVJ opravy/údržbu společných částí domu. Rovněž je pro tazatelku bezvýznamné kdo škodu zavinil. Ona prostě bude vymáhat své peníze na SVJ. Nic dalšího ji nemusí zajímat.

Musím ale upozornit tazatelku, že velice hazarduje, jestliže pouze trpně čeká a nemá zdokumentovaný a svědecky doložený rozsah vzniklé škody v bytě. Při vzniku škody tohoto typu je v první řadě starostí vlastníka jednotky aby prokazatelně zdokumentoval stav poškozených částí bytu (podlaha, nábytek, koberce, výmalby, ostatní zařízení a přístroje v bytě). SVJ, pojišťovna (případně soud) bude nepochybně požadovat, aby tazatelka prokázala:
  1. že jí nějaká škoda vznikla,
  2. že škoda vznikla v souvislosti s prováděním prací na společných částech,
  3. a aby prokázala výši škody.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.