Vložil Vilém (bez ověření), 24. Červen 2019 - 10:41

Poskytovatelem služeb je podle zákona o službách SVJ.

Poskytovatel služeb je podle zákona o službách § 13 povinen poskytnout podklady a pokud to neudělá je povinen zaplatit druhé straně pokutu.

Za SVJ jednají členové statutárního orgánu.

Pokud člen statutárního orgánu přijme funkci člena voleného orgánu, podle § 159 NOZ se zavazuje, že ji bude vykonávat s nezbytnou loajalitou i s potřebnými znalostmi a pečlivostí. Má se za to, že jedná nedbale, kdo není této péče řádného hospodáře schopen, ač to musel zjistit při přijetí funkce nebo při jejím výkonu, a nevyvodí z toho pro sebe důsledky.

Pokud podle přechozího odstavce členové statutárního orgánu neplní své povinnosti (v našem případě nesplnili zákonnou povinnost poslytovatele služeb SVJ předložit podklady k vyúčtování), tak odpovídají podle § 13 zákona o službách za škodu způsobenou SVJ (v našem případě je škodou pokuta, na kterou má vlastník zákonný nárok). A vůbec není podstatné, z jakého důvodu členové statutárního orgánu nesplili svou zákonnou povinnost, tj. zda šlo o úmysl, neznalost či lajdáctví. Ve všech uvedených případech členové SO nejednali s péčí řádného hospodáře a proto odpovídají dle § 159 NOZ za škodu způsobenou SVJ.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.