Vložil zdeseny clen SVJ, 31. Květen 2019 - 11:33

Uvádíte, že dle prohlášení vlastníka jsou společnou částí domu jak stoupací vedení, tak vodorovné přívody k jednotkám. Tak vše co je s ohledem na hospodárnost opravy nutné rekonstruovat a co odsouhlasilo shromáždění rekonstruujte. Co se týče vodorovného přívodu k jednotce opravenému v roce 2003, pokud i ten už je zastaralý, rekonstruujte jej také. Pokud je jeho provedení a stav v pořádku, nechte jej být.

A dále při stanovení příspěvku jednotlivých vlastníků na náklady provedené rekonstrukce elektroinstalace postupujte v souladu se zákonem, který skutečně neříká, že vše společné platí všichni dle spoluvlastnických podílů.

Zákon říká Zákon č. 89/2012 Sb. Zákon občanský zákoník

§ 1180

(1) Nebylo-li jinak určeno, přispívá vlastník jednotky na správu domu a pozemku ve výši odpovídající jeho podílu na společných částech. Slouží-li některá ze společných částí jen některému vlastníku jednotky k výlučnému užívání, stanoví se výše příspěvku i se zřetelem k povaze, rozměrům a umístění této části a rozsahu povinnosti vlastníka jednotky spravovat tuto část na vlastní náklad.

U vodorovných vedení od společného stoupacího vedení k jednotlivým jednotkám není sporu o tom, že se jedná o společnou část sloužící výlučně pouze vlastníkovi jednotky, nikoliv všem.

Takže náklady na rekonstrukci stoupací části vedení mají hradit všichni rozpočteno dle spoluvlastnických podílů, náklady na vodorovné přívody mají být jako příspěvek určeny k úhradě vždy jen vlastníkovi jednotky ve výši jen nákladů rekonstrukce vodorovného přívodu k jeho jednotce.

Pokud tedy budete postupovat správně dle zákona, tak u vlastníka jednotky s rekonstruovaným vodorovným přívodem v roce 2003 určitě nebudete mít problém, neboť pokud to v roce 2003 provedl dobře, nebude to teď nutné rekonstruovat a nebude mu na náklady této rekonstrukce vyměřen příspěvek. A nebude ani požadovat nějaké refundace, neboť k nim nebude důvod, tak jako on si financoval rekonstrukci jím výlučně užívaného vodorovného přívodu, budou si i ostatní sami (byť prostřednictvím SVJ) financovat rekonstrukce jimi výlučně užívaných vodorovných přívodů.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.