Vložil zdeseny clen SVJ, 31. Květen 2019 - 9:57

pokud se s vystavením nového řádného vyúčtování vejde do obecné promlčecí lhůty.

Lhůta pro podání námitek, či pro vyhotovení vyúčtování je pouze pořádková, tedy má vliv na placení pokut dle zákona o službách a má vliv na placení nákladů právního zastoupení v eventuelním soudním sporu. Nemá vliv na nárok samotný, ztráta práva uplatňovat nároky dle vyúčtování uplynutím lhůty pro předložení námitek by musela být v zákoně výslovně uvedena, což není (na rozdíl od například reklamace dle telekomunikačního zákona).

Viz Zákon č. 127/2005 Sb. Zákon o elektronických komunikacích a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o elektronických komunikacích)

§ 64

Vyúčtování ceny, reklamace

(8) Reklamaci na vyúčtování ceny je účastník, který je koncovým uživatelem, popřípadě uživatel oprávněn uplatnit bez zbytečného odkladu, nejpozději do 2 měsíců ode dne dodání vyúčtování ceny za poskytnutou službu, jinak právo zanikne. Není-li vzhledem k druhu poskytované služby vyúčtování ceny dodáváno, je oprávněn reklamaci uplatnit do 2 měsíců ode dne poskytnutí služby. Podání reklamace nemá odkladný účinek vůči splnění povinnosti uhradit vyúčtovanou cenu, Úřad je však v odůvodněných případech oprávněn na žádost tohoto účastníka, popřípadě uživatele rozhodnout, že podání reklamace má odkladný účinek. Proti tomuto rozhodnutí se nelze odvolat.

Nutnost výslovného uvedení v zákoně pro zánik práva byla v minulosti dána judikaturou, dnes je to přímo uvedeno v občanském zákoníku.

Zákon č. 89/2012 Sb. Zákon občanský zákoník

Prekluze

§ 654

(1) Nebylo-li právo vykonáno ve stanovené lhůtě, zanikne jen v případech stanovených zákonem výslovně. K zániku práva soud přihlédne, i když to dlužník nenamítne.

V minulosti ke lhůtám co právo jde uplatňovat i po jejich uplynutí například.

Ústavní soud sjednotil judikaturu obecných soudů v oblasti sporů o povinnosti vlastníka vozidla k placení příspěvku do garančního fondu České kanceláře pojistitelů

Z těchto ustanovení však nevyplývá,byť se to tak může jevit, že by lhůta 30 dnů ode dne doručení písemné výzvy vedlejšího účastníka k úhradě příspěvku podle ust. § 24c odst. 4 byla nějakou „prekluzivní lhůtou“,resp. že po uplynutí této lhůty by již nebylo neprovozování vozidla možno tvrdit a prokazovat.

V případě vyúčtování služeb a plnění spojených s užíváním jednotky tedy platí pro uplatňování práva obecná tříletá promlčecí doba a nikoliv vámi dovozované skončení možnosti namítat nesprávnost vyúčtování uplynutím lhůty pro podáním námitek k vyúčtování (prekluze). Toto sice zhusta vyvozují mnohá SVJ, ale zcela nesprávně, zákon toto neumožňuje, neboť v něm není prekluzivita lhůty výslovně stanovena.

Ještě nicméně k odpovědi původní tazatelce, pokud jak uvádíte nebylo původní vyúčtování řádné, v případě požadavku na doplatek dle nového, teď už řádného vyúčtování, můžete namítat, že nepředložením tohoto řádného vyúčtování v termínu dle zákona o službách porušil pronajímatel povinnost a vám vznikl nárok na pokutu dle zákona o službách. Tuto pokutu jste započetla ve výši odpovídající požadavku na doplatek požadovaný pronajímatelem a její převyšující část nepožadujete.

Zákon č. 67/2013 Sb. Zákon, kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty

§ 13

Pokuta za prodlení s nepeněžitým plněním

(1) Jestliže poskytovatel služeb nebo příjemce služeb nesplní svoji povinnost stanovenou tímto zákonem, zejména nesplní-li příjemce služeb povinnost oznámit změnu počtu osob, nebo nedoručí-li poskytovatel služeb včas vyúčtování nebo nesplní povinnosti spojené s právem příjemce služeb nahlížet do podkladů k vyúčtování a povinnosti spojené s vypořádáním námitek, je povinen zaplatit druhé straně pokutu, ledaže by splnění povinností ve stanovené lhůtě nebylo spravedlivé požadovat nebo k nesplnění lhůty došlo zaviněním druhé strany.

(2) Výši pokuty poskytovatel služeb ujedná alespoň s dvoutřetinovou většinou nájemců v domě, nebo o ní rozhodne družstvo, anebo společenství. Ujednaná výše pokuty nesmí přesáhnout 50 Kč za každý započatý den prodlení. Nedojde-li k ujednání s nájemci nebo rozhodnutí družstva anebo společenství, činí výše pokuty 50 Kč za každý započatý den prodlení.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.