Vložil Misme, 27. Květen 2019 - 5:55

Není mi známo, proč byl můj příspěvek poměrně brutálně vymínusován, když se, jak je zdejším špatným zvykem, nikdo nevyjádřil, ale nestačím se divit a ;-) mám tušení.

Vlastnictví zavazuje!!!

Vlastním-li něco, rozhodně to neznamená, že si mohu dělat co chci. Za jízdu vlastním vozem po chodníku vás nikdo nepochválí, za to, že si na vlastním pozemku postavíte rozhlednu (samozřejmě mám na mysli bez povolení) také ne, atd. Ani ve vlastním domě/domku si nemůžete dělat, co vás napadne. Toto je smyslem výše uvedeného rčení o vlastnictví, to je ten závazek (jeden z nich). Nelze dělat, byť by šlo o můj majetek, co se mi zlíbí.

Ta okna v bytě, jež je součástí vaší jednotky, jsou současně částí celku, který se nazývá dům. Ten dům stojí v krajině, má minimálně estetický dopad na každého, kdo jej vidí. To, že dnes chrápou na vavřínech nespokojenosti nad nízkým platem úředníci stavebních úřadů i architekti měst atp., neznamená, že je vše povoleno. Jsme-li součástí většího celku, a to jsme vždy, musíme to respektovat. Vždyť termín vzhled najdete i v zákoně (NOZ §1160/2)! Okna mají na vzhled budovy určitě podstatný dopad, a protože se při jejich výměně naskýtá např. možnost celkové změny vzhledu domu, určitě je přinejmenším elementární slušností se před individuální výměnou dohodnout, jak ve finále bude dům vyhlížet. V lokalitě, kde bydlím já, se zcela rutinně mění členění oken, máte-li původní MIV, máte ještě o možnosti navíc, co se vzhledem domu udělat, ale to je jedna z věcí, která potřebuje včasnou dohodu, pokud vám záleží na tom, kde a jak a s kým… žijete.

To je část důvodů, pro něž vidím jediný postup řešení předem nedohodnutých zásahů do vzhledu domu – kdo se nedohodne předem, má smůlu, může být rád, že unikl zasloužené sankci. Je zapotřebí, aby konečně tato sorta občanů s domnělými vyššími právy pochopila, že je přinejmenším nekonečnou drzostí klást si podmínky na proplacení své anarchistické činnosti.

Renáto, moje rada proto zní: vezměte otěže SVJ pevně do rukou a anarchii dejte rázný stop.

Howgh.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.