Vložil Justitianus, 25. Září 2022 - 7:41

JaVa a Tomáš Neugebauer se v této starší diskusi naprosto mýlili. SVJ nemá obecnou odpoědnost za dodržení požárních předpisů ve společných částech domu. Odpovědnost má vlastník těchto prostor. Neugebauer nezná zákon, a to o sobě v jiné diskusi tvrdil, že provádí hasičská školení.

Neugebauer zde citoval z občanského zákoníku části, které se na oblast požární ochrany nevztahují. Zákon o požární ochraně je vůči občanskému zákoníku lex specialis. O odpovědnosti na úseku požární ochrany platí to, co je uvedeno v zákonu č. 133/1985 Sb., o požární ochraně. Teto zákon obsahuje speciální ustanovení o odpovědnosti:

§ 2 Obecná ustanovení

(2) Právnické osoby a podnikající fyzické osoby plní povinnosti na úseku požární ochrany ve všech prostorách, které užívají k provozování činnosti. Za plnění povinností na úseku požární ochrany u právnických osob odpovídá statutární orgán a u podnikajících fyzických osob tyto osoby nebo jejich odpovědný zástupce. Provozuje-li činnost v prostorách více právnických osob nebo podnikajících fyzických osob, plní povinnosti na úseku požární ochrany na místech, která užívají společně, vlastník těchto prostor, není-li smlouvou mezi nimi sjednáno jinak. Součástí smlouvy musí být i určení osoby odpovědné za plnění povinností na úseku požární ochrany.

Z uvedeného plyne, že odpovědnost za dodržení povinností na úseku požární ochrany má vlastník domu – tedy všichni spoluvlastníci. SVJ nemá obecnou odpovědnost na úseku požární ochrany, protože SVJ neužívá prostory domu k provozování činnosti. Není totiž oprávněno tyto prostory užívat! (Jedině pokud SVJ má v domě vyhrazenu místnost pro činnost statutárního orgánu, pak by bylo odpovědné – ovšem pouze za dodržení pravidel na úseku požární ochrany v této jedné místnosti.)

Výjimku a přenesení odpovědnosti připouští zákon pouze v případě, kdy byla sjednána soukromoprávní smlouva mezi vlastníkem prostor a jinou osobou, která na sebe touto smlouvou převzala odpovědnost podle zákona č. 133/1985 Sb.. Na tuto osobu by pak dopadaly sankce, které jsou v zákoně uvedeny.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.