Neschválené důležité změny při rekonstrukci

Vložil Rybarik (bez ověření), 14. Duben 2019 - 22:34 ::

Dobrý den,

v roce 2016 jsme jako bytový dům schválili kompletní rekonstrukci. Zateplení obvodových stěn, včetně střechy a výměna balkonů. Bylo potřeba 100 procent hlasů kvůli změně vzhledu. Rekonstrukce měla probíhat v roce 2017. Toto schválení proběhlo v době, kdy předsedu výboru dělalo družstvo, které mělo v našem domě asi 3 byty z celkových 16 bytů. Pod hlavičkou družstva mělo i proběhnout toto zateplení, výběrové řízení, stavební povolení, atd. Došlo ovšem k problémům s projektem a celá akce se zdržela i kvůli čekání na dotace. Mezi tím ovšem došlo ke změně vedení ve výboru a družstvo se již stará pouze o účetnictví. Jsme již samostatné SVJ.

Problém spočívá v tom, že teď již máme všechna potřebná povolení, ale zjistilo se, že nedosáhneme na úvěr, abychom celou akci realizovali. Proto se náš výbor rozhodl, že celou akci rozdělí na dvě části. V první se zateplí pouze obvodové zdi a vymění balkony, kde bychom už dosáhli na úvěr a ve druhé části, která neproběhne dříve než za minimálně 5 let se opraví střecha. Předseda výboru mi tvrdil, že ani to mi nemůže garantovat. Připadá mi to jako nesmysl, dělat zateplení bez střechy a těžce mě to znevýhodňuje, neboť pod ní bydlím. Důvody jsou myslím zřejmé, navíc mi při silnějším dešti několikrát do bytu zateklo a předsedovi jsem tyhle problémy osobně vysvětloval a ukazoval. Nicméně se vyjádřil, že pokud se na plánované schůzi odsouhlasí výše úvěru, bude se pokračovat v zateplování i proti mé vůli a to bez střechy. Chci se tímto zeptat, myslíte si, že je vůbec možné bez svolání schůze a opětovném schválení tohoto postupu a této důležité změny v rekonstrukci pokračovat? Takovéto podmínky bych v roce 2016 nepodepsal a nesouhlasil bych s takovým postupem. Navrhoval jsem opačné řešení, udělat první střechu a potom obvod. Bylo zamítnuto z důvodu, že jenom na střechu nedostaneme dotace. Dále jsem navrhoval jako krajní řešení přepočítání koeficientů na topení, kvůli mému znevýhodnění a i to bylo zamítnuto. Mám zvážit právní kroky? Nechci bydlet pod starou nezateplenou střechou, která začne třeba za dva roky pořádně téct a na opravu nebudou peníze. Ale úvěr budu splácet stejně jako všichni ostatní. Kontaktoval jsem i ostatní nájemníky, kteří bydlí pod střechou a ti víceméně souhlasí, ať se zateplí i bez střechy, jim prý nezatéká.

Děkuji předem za názory

    Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

    Vložil VN (bez ověření), 16. Duben 2019 - 9:25

    jak se řeší různé akce v různých SVJ. Sakra , když už se pustím do tak náročné akce jako zateplení domu , tak už to udělám pořádně a kompletně , ne ? Vím o jednom SVJ , kde jeden rok zateplovali jednu stranu baráku s tím , že další rok zateplí druhou , třetí rok třetí atd.. Výsledek toho byl takový , že vyházeli peníze , na další strany se již nedostalo , a efekt ze zateplení naprosto minimální…

    Vložil H. (bez ověření), 16. Duben 2019 - 11:39

    ale když na celou rekonstrukci nejsou peníze a úvěr nelze získat, tak to uděláte jak? Radši nic?

    Vložil tep (bez ověření), 15. Duben 2019 - 14:15

    Koeficienty znevýhodnění se mění až po zateplení domu.

    Máte finanční hotovost? Při dnešních úrokových sazbách vklady znehodnocuje inflace, zato splátky dluhu se Vám prodraží. Přesvědčte sousedy, ať sáhnou na vklady a revitalizují a zateplí i střechu.

    Vložil tep (bez ověření), 15. Duben 2019 - 14:31

    Pokud nezateplíte najednou plášť budovy včetně stechy, tak dotaci od státu nedostanete žádnou nabo jen mizernou – velikost dotace závisí na úsporách tepla. Vyřiďte to panu předsedovi SVJ.

    Vložil Pavel II (bez ověření), 18. Duben 2019 - 15:04

    musíte m.j. předložit energetický audit a tan pak musí potvrdit jakou úsporu tím opatřením dosáhnete a podle toho je pak přidělelna dotace. Když jsem to dělali my /za Bursíka/ bylo min. úspory tepla 30%.

    Vložil H. (bez ověření), 15. Duben 2019 - 14:35

    Zateplili jsem plášť bez střechy a dotaci jsme dostali, 30%.

    Vložil BSAD (bez ověření), 15. Duben 2019 - 14:08

    Vždy bych argumentoval ne osobním, ale společným zájmem.
    Tzn. okamžitá oprava střechy je nutná kvůli nebezpečí protečení vody do bytů pode mnou, riziku požáru ve společných prostorech (různé rozvaděče), zrychleného chátrání společného majetku atd.

    S tím úvěrem a dotací bych se pokusil zjistit něco více nejen od Výboru SVJ. Dělat kompletní rekonstrukci za miliony bez střechy (navíc nefunkční) je …

    A pokud je ještě čas, tak výhody kompletně zatepleného domu tj. i se střechou. Výhody pro všechny.

    Pokud předseda Výboru SVJ se střechou (zatékáním) nehodlá nic dělat a ostatním je to jedno (což se jim časem může dost nevyplatit), je zde SÚ:

    1 – portalsvj
    2 – portalsvj
    3 – portalsvj
    4 – portalsvj
    5 – portalsvj
     atd.

    Vložil H. (bez ověření), 15. Duben 2019 - 13:49

    Já Vás chápu, těšil jste se na zateplení ze všech stran a teď byste dostal jen část. Jenže má to i druhý pohled, pokud byste si teď vzali úvěr jen na střechu, za jak dlouho ho splatíte a budete moct žádat o druhý? A opravdu byste dostali úvěr na střechu? Pokud požádáte o úvěr a dotace na zateplení, asi 30% by se vám mělo vrátit formou dotace. Za to by se ta střecha nedala udělat? A i když Vám střechu nezateplí, na topení ušetříte, u nás se zateploval taky jen plášť a i byty pod střechou si to pochvalují, že ušetřili, plus tepelný komfort je lepší. POkud Vám při deštích zatíká, tak by to chtělo nějakou drobnou opravu a zateplení bych nechala na později.

    Vložil xy (bez ověření), 15. Duben 2019 - 0:38

    Právní kroky zvažovat můžete, nic nedosáhnete. Pokud střechou skutečně do domu zatéká je potřeba ji hlavně opravit. U nás vlastnící taky mají názor, že střechu zateplovat netřeba. Samozřejmě vlastníci, kteří pod střechou nebydlí. Vlastníci bydlící pod střechou jí zateplit chtějí. Je to stejné jako u vás.

    Vložil aaaa (bez ověření), 15. Duben 2019 - 0:04

    Když nemůžu mít zateplenou střechu, tak ať ostatní nemají zateplený obvodový plášť. Já jsem nejdůležitější!!!

    Volby prohlížení komentářů

    Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".