Vložil zdeseny clen SVJ, 28. Únor 2019 - 20:22

Skutečně totiž není možné, aby se opravy výlučně užívané části byly placeny z peněz od vlastníků ji vůbec neužívající.

Prostě pokud není nějaká část domu společně užívána, nelze její údržbu platit ze společných peněz. A je úplně lhostejné co o ní tvrdí prohlášení vlastníka, neboť to je jednoduše vadné v dané své části.

Vy se tu jen pokoušíte slovy ústavního soudu v jiných případech „právně zdůvodnit zjevnou nespravedlnost“.

Soulad s dobrými mravy vyžaduje u výlučného užívání některé společné části:

  1. Pokud se jedná o společnou část v čase vzniku prohlášení vlastníka užívanou všemi (tedy stavebně určenou ke společnému užívání – například sušárna) vybírat od jejího výlučného uživatele v čase a místě obvyklý nájem, ten rozdělovat vlastníkům a platit tedy údržbu ze společného.
  2. Pokud se nejedná o společnou část v čase vzniku prohlášení vlastníka užívanou všemi (tedy stavebně nebyla a není určena pro společné užití – například jen z bytu přístupná lodžie, terasa či balkón) určit ji jako část náležící jí užívajícímu vlastníkovi či jako společnou část ve výlučném užívání konkrétního vlastníka (nebo i více vlastníků) a ti mají platit náklady její údržbu, buď tak, že se jako dlouhodobá záloha na opravy nevybírá nic a vše platí oni, nebo že je jim stanovena dlouhodobá záloha na opravy za toto účtovaná odděleně od dlouhodobých záloh na části společně užívané všemi a z této odděleně účtované masy záloh se financují opravy této výlučně užívané části.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.