Vložil JaVa, 9. Leden 2019 - 8:43

„za chybu je je zodpovědný ten, kdo ji nezpůsobil, tj. SVJ.“

Zdravím pane „Krupp“Já vycházím pouze z faktů,které zde tazatelka uvedla.A to,že si současný statutární orgán namlouvá ,že on za nic nemůže,to zavinil někdo před ním,je prostě jen alibismus, v naší zemi velmi rozšířený.

1)Přijetím funkce se statutární orgán zavazuje, že ji bude vykonávat s nezbytnou loajalitou i s potřebnými znalostmi a pečlivostí. Má se za to, že jedná nedbale, kdo není této péče řádného hospodáře schopen, ač to musel zjistit při přijetí funkce nebo při jejím výkonu, a nevyvodí z toho pro sebe důsledky.

Pokud na to nemá,tak by měl dělat pouze to ,co umí a ne se bít v prsa ,že má opět „nějakou funkci“.

2)I když má SVJ nasmlouvaného nějakého externího správce,který pro ni vykonává některé činnosti, spojené se správou domu a pozemku,tak to v žádném případě neznamená ,že je její statutární orgán za tuto činnost,zbaven veškeré právní odpovědnosti.To si myslí, pouze absolutní neználci zákonů, týkajících se SVJ.

V praxi to znamená,že člen SVJ je v právním vztahu pouze z právnickou osobou SVJ/resp.jejím výkonným orgánem a pouze na toho, se musí se svými problémy obracet.Jestliže mu není umožněn přístup do společných prostor,na který má podle PV právo,pak je na statutárním orgánu,aby mu to umožnil.Samozřejmě na náklady SVJ,které pak musí současný st.orgán vymáhat po původci škody, nebo ji uhradit sám,jestliže tuto nepravost nenapravil po svém nástupu do funkce.V žádném případě tyto náklady nejdou za nabyvatelem jednotky v domě,který byt zakoupil v domnění,že ho právnická osoba SVJ/resp.její statutární orgán, spravuje s péčí řádného hospodáře.

Přeji Vám hezký den.JaVa

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.