Vložil Justitianus, 8. Prosinec 2018 - 22:47

Pane Kaštile, vaše stanovy zřejmě schvalovali prosťáčci, kteří se rádi nechají tahat za nos. Vaše stanovy si protiřečí. Výbor toho využívá: pokud si myslí, že se nedosáhne potřebné tříčtvrtinové většiny, nechá hlasovat o téže věci per rollam a neoprávněně snižuje hlasovací kvorum.

Ve stanovách máte uvedeno, že o „rekonstrukci a modernizaci“ se hlasuje tříčtvrtinovou většinou přítomných. Článek VII stanov však uvádí, že (o všech záležitostech) se hlasuje nadpoloviční většinou všech.

Obě ustanovení jsou tedy v rozporu. Tento rozpor je třeba překonat ústavně konformním výkladem vašich stanov.

V první řadě je třeba pochopit, že způsob rozhodování vlastníků je pouhý technický detail. Všechny tyto způsoby zjišťování vůle spoluvlastníků jsou rovnocenné a samozřejmě nemění hlasovací kvorum:
  1. telefonické dotazování
  2. posílání SMS
  3. klikání do políček na webové stránce
  4. zvedání rukou na shromáždění
  5. vhazování hlasovacích lístků
  6. podepisování listiny na shromáždění
  7. podepisování listiny mimo shromáždění (neboli hlasování per rollam)

Žádný z uvedených způsobů hlasování nemůže změnit stanovami či zákonem určené hlasovací kvorum!!! Kvorum závisí na tom O ČEM SE HLASUJE. Nikoliv na tom jakým technickým způsobem je hlasování organizováno.

A nyní slíbený ústavně konformní výklad vašich stanov: Při výkladu právních norem se v případě rozporu může použít pravidlo: Lex specialis derogat legi generali. Tedy právní norma speciálnější ruší právní normu obecnější.

Ve Vašich stanovách je nepochybně lex specialis: hlasování o modernizaci a rekonstrukci. Kvorum pro tento ojedinělý a tedy velmi speciální případ je tříčtvrtinová většina přítomných. Ustanovení článku VII se týká hlasování o čemkoliv, takže se jedná naopak o lex generalis.

Lex specialis derogat legi generali.

Z uvedeného plyne, že článek VII vašich stanov je nutno číst takto: „Při hlasování per rollam podle tohoto článku je kvorum nadpoloviční většina všech, s výjimkou případu, kdy zákon nebo tyto stanovy předepisují kvorum vyšší“.

Podotýkám, že při hlasování per rollam jsou „přítomní“ při tomto hlasování všichni spoluvlastníci, neboť každý z nich byl vyzván k rozhodnutí o společné věci. Tříčtvrtinová většina přítomných je tedy při hlasování per rollam podle čl. VII totožná s tříčtvrtinovou většinou všech.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.