Vložil Matějka Jaroslav, 25. Listopad 2008 - 15:12

Vážený pane, vaše otázka má dvě samostatné odpovědi.

  1. Platí vyhláška č.372/2001 Sb., kde je stanoveno, co hradí za dodávku tepla konečný spotřebitel – uživatel bytu, odpojil-li se „legálně“ od otopné soustavy domu.
  2. Neznám vaše „Prohlášení vlastníka“ či jiná ujednání ve Stanovách vašeho společenství. Je-li v tomto dokumentu uvedena otopná soustava jako celek ve společných částech domu, poté je:
  • nutný souhlas k odpojení od otopné soustavy všech vlastníků,
  • nemá-li dotyčný souhlas všech vlastníků, měl by se podílet na nákladech otopu částkou odpovídající průměru připadajícímu na 1m2 otápěné plochy, jelikož jeho odpojení byl pouze jednostranný akt, se kterým ostatní spoluvlastníci nesouhlasili a ani tuto skutečnost odpojení se vlastníka „právně“ nemají doloženou.

3. Kladu otázku, jak nyní je odpojený byt otápěn? Bez souhlasu ostatních vlastníků je danou jednotkou – bytem zvýšen odběr ze současného páteřního domovního rozvodu plynu či elektřiny a domovní přípojky. Správu těchto rozvodů vykonává a odpovědnost za tento rozvod má společenství. Předpokládám, že stávající domovní rozvod elektřiny či plynu svoji dimenzí-kapacitou neumožňuje stejným způsobem napojení všech ostatních vlastníků, tudíž vlastník jedné jednotky postupuje v rozporu s ustanovením § 13, odst.3. ZoVB.

Bylo-li v dané jednotce-bytě instalováno plynové otápění, je v každém případě rozšíření stávajícího rozvodu plynu v bytě a instalace nově zbudovaného plynového spotřebiče na stavební povolení, jehož účastníci jsou všichni vlastníci.

Obdobně s odvodem spalin; bylo-li přes fasádu, fasáda je společnou částí domu a je nutný souhlas minimálně 3/4 vlastníků, jedná-li se o komín (opět otázka jak je určen komín v Prohlášení vlastníka?), je komín vyvložkován v souladu s platnými předpisy?, byla společenství doručena kopie revizní zprávy daného komínu?, kdo bude provádět pravidelné kontroly užívaného komínu?, atd.

Matějka

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.