Vložil N. Klainová (bez ověření), 9. Listopad 2018 - 15:00

Hned na začátku výuky účetnictví se studenti dozvídají, že mezi důležité funkce účetnictví patří ochrana majetku těch, kteří jej vložili do cizích rukou. A vlastníci majetku by měli mít šanci se dozvědět, co s ním ti cizí lidé provádějí.

Při vedení účetnictví ve zjednodušeném rozsahu a při zveřejňování účetní závěrky ve zkráceném rozsahu o tu šanci přijdou. Některým to nevadí, stejně účetním závěrkám nerozumí.

Pro ně by mohlo být přijatelnější, kdyby se dostali alespoň k inventurním soupisům pohledávek a závazků v příloze nebo ve zprávě o hospodaření, když nejsou v rozvaze. Neuvedla jsem, v jaké podrobnosti by ty informace měly být.

Když se vlastníci ze soupisu pohledávek SVJ dozvědí, že neplatiči dluží 200 tis. Kč, budou se snad ptát, co s tím výbor dělá. Když se to nedozvědí, dočkají se akorát toho, že ty dluhy neplatičů budou hradit sami.

Pokud by byla vůle zákonodárců zajistit vlastníkům zákonem alespoň základní informace o závazcích a pohledávkách SVJ aby měli přehled o finanční situaci SVJ, jistě by si našli cestu a stanovili podrobnost těchto informací.

Tuhle vůli ale bohužel nevidím a i když je mi vlastníků líto, už s tím dám asi pokoj. Ať si sami rozhodnou, k jaké veřejnosti patří.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.