Vložil Petr, 2. Listopad 2018 - 13:36

Jak chcete poradit, když nevíme co je to vaše „něco navíc“ ???

Nevím, co máte ve vyúčtování. My máme údaj o nápočtu m3 v bytě, nápočet podružných celkem za dům, náklady v Kč dle faktury a kolik Kč „vychází“ na m3 nápočet podružných celkem (vzhledem k rozdílu mezi podružnými a patním vyjde m3 dle podružných třeba na 95 Kč/m3). Nemáte (stejně jako my) stav patního (jen tedy náklady z faktury vodáren). Pokud si zjistíte kolik účtují vodárny za m3 (cca 88 Kč), spočtete si rozdíl v procentech (zde 95:88=1,08 %), tudíž podružné napočetly o 8 % méně (možná máte odběr ve sklepě pro uklízečku). Oněch 8 % by se mělo rozpočítat dle podílu bytu na součtu podružných. Na to byste měli mít dohodu (pravidla), a to je to co řešíte.

Myslím si, že by vlastníci měli mít právo vědět, kolik je spotřeba na patním, nikoli jen kolik dodárny fakturovaly. Potom lehce člen spočte rozdíl mezi patním, a součtem podružných. Rozdíl vyšší než 20 % by mělo společenství řešit. Pokud máte tzv. neovlivnitelné vodoměry, tak by přeci rozdíl ani neměl být.

Příčiny rozdílu mezi fakturačním (mokroběžný vodoměr) a podružnými (suchoběžné vodoměry) je zde v diskusi řešen v mnoha, mnoha, mnoha vláknech. Řešíte to, co zde bylo tedy x-krát probráno.

www.portalsvj.cz/…eru-bytovych

Dále můžete zadat do „hledání“ požadovaný výraz na www.tzb-info.cz

Nepotřebujete vědět spotřebu jednotlivých bytů dle podružných, ale máte právo požadovat řešení rozdílu spotřeby mezi patním a podružnými, pokud je vyšší než 20 % (to je údajně tolerovaný rozdíl) nebo když by byly podružné vodoměry tzv. neovlivnitelné.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.