Změna prohlášení vlastníka

Vložil seccomk, 3. Říjen 2018 - 12:04 ::

Dobrý den,

chtěl bych vás touto cestou poprosit o radu. V bytovém domě máme SVJ. V bytovém domě jsou garážová stání, která mají povahu společných částí domu, jež jsou určená jen některým vlastníkům. V roce 2011 bylo do KN vloženo prohlášení vlastníka. Na přelomu let 2013 a 2014 byla podepsaná změna prohlášení vlastníka budovy podle § 4 zák. č. 72/1994, ale tento dokument na katastr nikdy nikdo nezanesl – takže ve sbírce katastru je pořád to původní prohlášení z r. 2011. Jsem „vlastníkem“ garážového stání na základě smlouvy, ale jelikož nebyla změna prohlášení vlastníka na katastr do sbírky založena, tak v KN tato informace není. Práva ke garážovému stání bych chtěl prodat jinému vlastníku jednotky. Momentálně tedy řeším, jak postupovat dále – mám listinu, která vyhovuje požadavkům minulé právní úpravy. V mezidobí se ale změnili 2 nebo 3 vlastníci jednotek, kteří v tom původním dokumentu udělili souhlas.

Nyní mi jde o to, jestli můžu na základě toho původního dokumentu nechat zapsat práva, a poté dohodou dotčených vlastníků změnit prohlášení tak, že mé právo ke garážovému stání převedu na toho druhého vlastníka jednotky.

Varianta č. 2 je, že onen dokument z přelomu let 2013 a 2014 je mi dneska k ničemu a vše musím změnit novou dohodou dotčených vlastníků, ve které se popíšou změny vztahů a budu muset získávat souhlasy dotčených vlastníků a souhlas SVJ.

Situace u nás v domě je komplikovanější v tom, že velká část jejich majitelů pobývá v zahraničí, nebo se zdržuje jinde v ČR, takže získávání jejich souhlasů je o to těžší.

Za jakoukoliv radu budu moc vděčný.

Hezký den.

MK

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.