Vložil Petr, 17. Září 2018 - 14:26

„volala jsem na katastr a paní mi řekla, že není kalkulačka aby mi vypočítala jaký přesný je její podíl, což jsem nepochopila“

Paní na katastrálním úřadě nemusí přepočítáavt zlomky, ale mohla vysvětlit, že někde může být zlomek (podíl) pokrácen koeficientem a je jedno tedy zda 164/7515 nebo 565/30060, i když mně vychází 164×4=656.

Pokud jde o ten zlomek, pro zajímavost se podívejte na cuzk.cz, Nahlížení, Vyhledat stavbu, zadáte město, vyberete část města (mělo by být uvedeno v LV) a zadáte číslo popisné (nikoli orientační). Tam uvidíte svůj podíl možná 164/7515 nebo 656/30060.

  • – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Mimo dotaz – při koupi bytu se zajímejte o problematiku smluv, t.j. ošetření dluhů prodávajícího. Dle NOZ byste měli dostat potvrzení o dluzích – nedoplatcích prodávajícího viz § 1186. Problém jsou případné dluhy jinde. Známý koupil nemovitost a potom řešil exekuce, které na prodávajícho již probíhaly ale nebyly ještě uvedeny jako plomba na bytě. Na internetu je o kupní smlouvě článků dost.

V rámci SVJ bývá také s úvěrem na zateplení, výtah apod, kdy podíl jednotlivých vlastníků není v katastru uveden jako závazek jednotlivého bytu. Stává se, že prodávající prodá byt a zbývá splatit třeba ještě podíl bytu desítky tisíc za úvěr. Výbor sle asi nesdělí podíl na úvěru (pokud takový je), dříve než když budete vlastníkem.

Správně by měl být úvěr (pokud je) uveden na evidenčním listu jako samostatná položka, ale většinou to bývá sečteno s příspěvkem spráby domu (tzv. fond oprav).

Také je možné, že je v domě neplatič nebo neplatiči (i když ne zrovna prodávající), na příspěvcích správy domu nebo zálohách služeb, je to nevymožitelné a zaplatí to ostatní spoluvlastníci. Pravda je, že toto se těžko dozvíte.

To je důležitější než krácení zlomků.

Zajímejte se také o stanovy a prohlášení vlastníka a o důležité zápisy shromáždění.

Nechte si kupní smlouvu posoudit právníkem, i když to s jejich znalostí bytového spoluvlastnictví bývá všelijaké.

O problematice koupě bytu se na internetu píše např.

www.bezrealitky.cz/…-nemovitosti

www.realcity.cz/…zor-dil-iii/

advokat-zlinsko.cz/kupni-smlouva-nemovitost-kupni-cena-uschova-realitni-kancelare/

www.profipravnik.cz/…tem-698.html

www.kareality.cz/…emelo-chybet

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.