Vložil Hrubý (bez ověření), 9. Srpen 2018 - 15:42

V článku se píše:

" Protože se neprokázalo ani spolupachatelství dalších osob, není koho stíhat. To je problém i pro společenství vlastníků. Po muži sice zbylo dědictví, například jeho byt, ale podle policie nelze prokázat, že by majetek pocházel z trestné činnosti. Proto ho nelze zabavit.
Poškození tak mají možnost obrátit se na soud v civilním řízení. Spolek by se v něm mohl domáhat náhrady z dědictví. Zda by měla taková žaloba úspěch, však není jisté."

Ale vlastníci mají ještě jednu možnost, a to vymáhat úhradu škody způsobené SVJ podle § 159 NOZ po členech výboru a kontrolní komise, kteří svým nedbalým výkonem své funkce nejednali s péčí řádného hospodáře.

"(1) Kdo přijme funkci člena voleného orgánu, zavazuje se, že ji bude vykonávat s nezbytnou loajalitou i s potřebnými znalostmi a pečlivostí. Má se za to, že jedná nedbale, kdo není této péče řádného hospodáře schopen, ač to musel zjistit při přijetí funkce nebo při jejím výkonu, a nevyvodí z toho pro sebe důsledky.!

„(3) Nenahradil-li člen voleného orgánu právnické osobě škodu, kterou jí způsobil porušením povinnosti při výkonu funkce, ačkoli byl povinen škodu nahradit, ručí věřiteli právnické osoby za její dluh v rozsahu, v jakém škodu nenahradil, pokud se věřitel plnění na právnické osobě nemůže domoci.“

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.