Neuvěřitelný bordel ve vybírání příspěvků na správu domu v našem SVJ

Vložil M.Harásek (bez ověření), 27. Červen 2018 - 11:53 ::

Dobrý den, mám na vás prosím dotaz. V našem SVJ je 8 bytů 3+1 a 4 byty 2+1. Všichni prosím platíme stejné příspěvky na opravy pod názvem Zvýšená tvorba FO…500,– Loni k tomu přibyla údajně ze zákona ročně zúčtovatelná částka 100,– pod názvek „Kr.FO – režie“......letos navíc přibyla položka 198,– název „Dl. záloha na opravy domu“. Opět všechny byty platíme stejně. V nových stanovách před týdnem podepsaných je, že náklady na vlastní správní činnosti SVJ §1180 odst.2 občanského zákoníku platíme všichni členové STEJNOU ČÁSTKOU. Ve výši odpovídajícím podílu podlahové plochy jednotky na celkové podlahové ploše všech jednotek v domě platíme všechny – OSTATNÍ NÁKLADY. Nemám v ruce staré stanovy, zda to tam bylo stejně, ale předpokládám, že tam bylo stejné znění. Co mám nyní prosím dělat, abych docílil snížení jednotlivých položek pro můj byt 2+1. Jelikož jsem v nevýhodě, všechny 3+1ky nás menší byty přehlasují jako nic. Mám zaslat dotaz či žádost o přečíslení záloh a kterých záloh? Co jsem tu nastudoval, mám povinnost platit pouze ty dlouhodobé a krátkodobé záloha na opravy domu…nikoli nějakou Zvýšenou tvorbu FO. Mám nárok na přeúčtování případně navrácení částky a za jakou dobu. Bydlím v domě cca 2,5 roku. Dle mě mám nárok na vrácení přepočtené částky i za roky, kdy jsem zde nebydlel, ale byly společenstvím nezákonně vybírány. Nakonec ještě perlička…spole­čenství vybírá ještě do „tajného fondu“ 100,– hotově na ruku od každého bytu na takové ty drobnosti, kdy je třeba něco bez papíru opravit nebo koupit…není to už námět pro policii či kontrolu finančního úřadu?

Jde o dům starých vlastníků, kteří nerozumí zákonům a jakékoliv mé ústní námitky odmítají. Potřeboval bych poradit, jak jednat a zda jsem vůbec v právu.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.