Vložil Justitianus, 16. Duben 2020 - 21:46

Napsal jste: „Správa nemovitosti mi oznámila, že oprava sankcie nie je možná, kedže už 60 bytovým jednotkam poslali vyučtovanie a museli by všetko meniť.“

Nerozumím proč se zbytečně vybavujete s jakousi „správou nemovitostí“. Ztrácíte čas. Jako vlastník jednotky komunikujte výhradně se SVJ! To platí pokud ve stanovách není výslovně určena jiná osoba, která zastupuje SVJ v záležitostech týkajících se vyúčtování služeb a „reklamací“ tohoto vyúčtování podle zákona č. 67/2013 Sb..

Oprava vadného vyúčtování samozřejmě je nejen možná, ale v případě oprávněné reklamace je nevyhnutelná. Je to totiž jediný postup, který zákon připouští pro vyřízení „reklamace“ neboli námitky proti vadnému vyúčtování.


Otázkou ovšem je zda Vaše případná námitka bude či nebude uznána za oprávněnou. Píšete, že jste jako vlastník v bytě zpočátku nebydlel. To je ovšem bezvýznamná skutečnost, ke které se nepřihlíží.

  • Podle § 1177 NOZ platí, že vlastník je povinen oznámit nabytí jednotky, včetně své adresy, a to nejpozději do jednoho měsíce ode dne, kdy se dozvěděl nebo mohl dozvědět, že je vlastníkem. Splnil jste tuto povinnost? Jste si jistý, že jste prokazatelně oznámil SVJ Vaši adresu? Pokud ne, pak je pouze Váš problém, že jste jste neobdržel žádné výzvy.
  • Podle § 1176 NOZ platí, že vznikem vlastnického práva k jednotce vzniká vlastníku jednotky povinnost řídit se pravidly pro správu domu a pro užívání společných částí, pokud byl s těmito pravidly seznámen nebo pokud je měl a mohl znát. Tato pravidla mohou být součástí stanov. Znáte je? Výzvy k odečtům či ke zpřístupnění bytu mohou být v někyterých domech zveřejňovány pouze na domovní vývěsce – bez toho, že by vlastníkům byly doručovány jednotlivě.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.