Vložil TN. (bez ověření), 7. Květen 2018 - 20:14

Nevím, v zákoně je formulace „…nedoručí-li poskytovatel služeb včas vyúčtování…“ není tam formulace „…nedoručí-li poskytovatel služeb včas řádné vyúčtování…“. Z toho usuzuji, že pokuta běží od 1.5. do dne doručení byť i vadného vyúčtování.

Vy podáte reklamaci a pokud SVJ neodpoví („…povinnosti spojené s vypořádáním námitek…“), uplatníte pokutu, pokud však SVJ včas vyřídí reklamaci, byť odpoví nekonkrétně „Vyúčtování bylo provedeno v souladu s právními předpisy. Nazdar.“, pak pokutu dle mého názoru uplatnit nelze, jelikož SVJ odpovědělo.

Podle mého názoru je relativně nejjistější uplatnit pokutu za „…nesplní povinnosti spojené s právem příjemce služeb nahlížet do podkladů k vyúčtování…“, jelikož většina správců tuto větu chybně interpretuje, že stačí ukázat jen faktury od vodárny, teplárny a dodavatele elektřiny, ve skutečnosti jde o poměrně objemný balík dokumentů, protože aby si příjemce mohl reálně vyúčtování zkontrolovat, musí se mu doložit velké množství informací, vč. např. způsobu výpočtu „podlahové plochy“ a „započitatelné podlahové plochy“ dle vyhlášky č. 269/2015 Sb., trochu jsem se do toho ponořil a zjistil jsem, že u nás původní družstvo tyto plochy určilo poněkud záhadně s nejasným klíčem, resp. nemůžu přijít na to, jak k metrům dospěli, nepomůže ani Prohlášení vlastníka. A dokud vám SVJ prokazatelně nedoloží každý údaj ve vyúčtování, běží pokuta… Protože většina správců tohoto schopna není, poběží pokuta navždy a právo na pokutu se též dědí. Zákon č. 67/2013 Sb. může parlament zrušit, ale pokuta poběží dále, protože zákon nelze zrušit retroaktivně a právo vzniklé za účinnosti zákona poběží dále. Protože podle JUDr. Kabelkové a Mgr. Horákové z SČMBD na nabyvatele „přecházejí práva a povinnosti“, přechází na nabyvatele také právo z pokuty [kdo by nepochopil, tak jde o sarkasmus].

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.