Vložil udivený (bez ověření), 24. Duben 2018 - 21:15

Shromáždění neschvaluje žádný plán oprav (reserve study), jak ho chápal Lake. Statutární orgán ani takový dokument nepřipravuje.

Na pozvánce je pouze bod programu „6) Plán údržby na rok 2017“.

Na samé schůzi se vlastníci dozvědí, že statutární orgán na základě podnětů od vlastníků provede tu a tu akci (např. vymaluje společné prostory nebo vymění odpady), popř. nutnost akce odůvodní špatným stavem. Nijak detailně se záležitost ale neprobírá.

V zápise ze shromáždění se objeví toto: „Malování spol. prostor bylo odsouhlaseno, PRO: 73 %, PROTI: 27 %“, „Výměna odpadů byla odsouhlasena, PRO: 73 %, PROTI: 27 %“, apod.

Musím konstatovat, že mě taková drzost nyní zpětně šokuje a současně obdivuji genialitu nastaveného systému, dotyčný statutár to má promyšlené.


Mám-li uvést konkrétní případ, jehož jsem byl svědkem osobně, tak na pozvánce byl bod programu „6) plán údržby na rok 2017 včetně refinancování úvěru“, podklady připojeny nebyly. Na schůzi se statutár zeptal, zda si přejeme vyměnit výtahy, opravit střechu, namontovat kamerový systém, vymalovat společné prostory. To se nějak prodiskutovalo, ale spíš obecně („jóó, výtahy jsou hrůza!“, „chodby jsou špinavé, chce je osvěžit“, „a kde budou kamery? někdo mi prolomil dvířka schránky!“, „a co že je se střechou? bydlím v posledním patře a nevím, že by zatýkalo do bytů“). Když dal předsedající hlasovat, zeptal jsem se, co se tedy konkrétně schvaluje. Bylo mi odpovězeno „výměna výtahů, výmalba chodby“. Na to jsem podal upřesňující dotaz, zda se schvaluje jen záměr a bude tedy ještě jedna schůze, nebo už realizace. Bylo mi odpovězeno, že se schvaluje jen záměr a bude ještě výběrové řízení. Neměl jsem důvod vstupovat do opozice a hlasoval jsem pro. Jenže už měsíc po schůzi se malovalo a natíraly dveře od výtahu (logiku nechápu, když se výtahy budou měnit) a na léto je oznámena výměna výtahů. Byl jsem obalamucen. Kdybych věděl, že hlasováním delegujeme kompetenci na statutární orgán, asi bych pro nehlasoval, resp. bych požadoval bližší informace a podklady.

Statutárnímu orgánu stačí, nechá-li na shromáždění odsouhlasit „výměnu výtahů“ (ač není na pozvánce, protože na pozvánce je jen obecné „plán údržby“), a shromáždění už nemusí schvalovat konkrétního dodavatele, ani výši ceny díla… Stačí do zápisu napsat jednu větu „Malování bylo odsouhlaseno“, nebo „Výtahy byly odsouhlaseny“, ale bez bližší specifikace, a stanovy dávají statutárnímu orgánu bianco šek vybrat jakéhokoli dodavatele a za jakoukoli cenu.

Geniální!

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.