Vložil TN. (bez ověření), 13. Březen 2018 - 9:32

Myslím, že mainstreamoví právníci se přiklánějí k názoru, že § 1180/2 je dispozitivní. Záleží tedy, co je ve stanovách. Pokud ve stanovách je, že se náklady rozdělí mezi vlastníky dle jejich spoluvlastnického podílu, tak se tak rozdělí.

Metoda „na každý byt stejně“ je vhodná v domech s obdobně velkými byty, ale když v domě máte 4+1, 3+1 a pak garsonky a garáže coby jednotky, je to nespravedlivé vůči malým jednotkám.

JUDr. Čáp je dokonce názoru, že je třeba rozlišovat SVJ vzniklé před 1.1.2014 a po nabytí účinnosti NOZ a že záleží, co je v prohlášení vlastníka, cituji: „K tomu je nezbytné uvést, že v případě, kdy jednotky vznikly přede dnem nabytí účinnosti NOZ, tj. před 1.1. 2014, platí i nadále, že nebylo-li za účinnosti zákona o vlastnictví bytů všemi vlastníky jednotek dohodnuto jinak, přispívají vlastníci jednotek na náklady spojené se správou domu a pozemku v poměru podle velikosti spoluvlastnického podílu na společných částech domu (jak stanovil § 15 odst. 1 zákona o vlastnictví bytů – zákon č. 72/1994 Sb. ve znění pozdějších předpisů – dále jen „ZOVB”). .....Podle § 1180 odst. 2 NOZ se dále také umožňuje rozvrhnout ve stejné výši na každého vlastníka jednotky příspěvky na náklady odměňování osoby, která dům spravuje, nebo členů jejich orgánů, na náklady spojené s vedením účetnictví a na podobné náklady vlastní správní činnosti („podobné náklady vlastní správní činnosti” jsou příkladmo blíže vymezeny v § 17 nařízení vlády č. 366/2013 Sb.). – U jednotek vzniklých před 1.1. 2014 za účinnosti ZOVB by takové řešení bylo nově možné rovněž jedině v případě, že by o tom všichni vlastníci jednotek uzavřeli písemnou dohodu o změně prohlášení podle § 1169 odst. 2 NOZ.“

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.