Vložil X (bez ověření), 11. Únor 2018 - 11:36

Ten nápad s pronájmem parkovacích míst je rozumný. V obecném případě totiž nelze jinak dosáhnout spravedlivého a účelného využití společného parkovacího prostoru (předpokládám rozmanité podíly spoluvlastníků a nemožnost přesně stanovit náklady, které se týkají tohoto prostoru). Nepotřebujete 100% souhlas, o způsobu užívání rozhoduje většina (otázka je jen jaká většina by to měla být).

Aby nikdo nebyl poškozen, je třeba stanovit min. výši nájemného jako v místě obvyklou a také vyřešit otázku přidělování v případě převisu poptávky. Celkový výnos rozdělíte mezi spoluvlastníky podle podílu. Můžete si odečíst náklady běžného účetního období na tento prostor. Trochu je můžete přifouknout, ale v rozumné výši, aby případně FÚ neprotestoval. Nelze tedy převést výnos do dlouhodobých záloh (lidově FO), ze kterých byste pak v budoucnu hradili kdeco.

Případného zdanění se bohužel nevyhnete. Výnos po odečtení nákladů si každý daní sám. SVJ poskytne jen příslušné doklady. Ale nemyslím, že je to tak složité. U zaměstnanců a důchodců je příjem do určité částky osvobozen, OSVČ stejně podávají daňové přiznání, tak tam jen něco připíší a zdaní.

Ten, kdo je spoluvlastníkem prostoru a nemá auto, si tak přijde na nějakou částku navíc, byť i případně zdaněnou.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.