Vložil Ing. Otakar Černý, 26. Listopad 2017 - 18:23

Nemám samozřejmě ambice vyřešit absolutní spravedlnost při rozúčtování. Ale nedělám z toho demagogicky fatální záležitost, nerezignuji před tím.

Ve výpočtu uvažuji podstatně více důležitých vlivů než obvyklé metody, takže dosáhnu nesrovnatelně vyšší objektivnosti v rozdělení nákladů a úměrně vyšší spokojenosti klientů. A to je hlavní!!!

Prostupy tepla počítám jen pro situaci, kdy jsou byty vytápěny podlimitně (80 % průměru), aby byly odškodněny sousední byty vytápěné nadlimitně (jedná se až o několikatisícové částky ročně). Z finančního pohledu je to mnohem výhodnější než drahá dokonalá izolace bytů mezi sebou. U nedokonalé izolace jsou přestupy tepla stále dost markantní (i když má taková izolace logicky svůj význam pro tepelnou pohodu). Prostupy tepla počítám pochopitelně i v domech, kde má každý byt svůj vlastní zdroj tepla, odpadá zde pouze (značný) vliv topných rozvodů.

Nepočítám (ne že bych neuměl) odškodnění majitele bytu, který rozmařile přetápí byt a pak by chtěl náhradu za teplo, které předá vedlejším bytům.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.