Vložil TN. (bez ověření), 15. Listopad 2017 - 12:19

Je pravda, že narozdíl od § 8 zákona 67/2013 Sb., který je neobyčejně konkrétní, bohužel § 254 a § 1179 žádnou takovou povinnost neobsahují a občanský zákoník nechává volnost na členech spolků, jak si tyto záležitosti upraví ve stanovách.

Dlouze jsem nad otázkou přemýšlel a nakonec je dobře, že v zákoně není konkrétní povinnost, kdyby tam byla, nikdy by nevystihla zvláštnosti různých spolků.

Je nutno si uvědomit, že zákon 67/2013 Sb. se vztahuje nejen na SVJ, ale též na členy družstva a nájemní bydlení. Zákon byl psán jako norma pro všechny druhy bydlení v bytových domech, když do roku 2013 různá pravidla byla roztříštěna snad v desítkách předpisů, vyhlášek a nařízeních. Na tomto portálu se toto velmi často zapomíná, že zákon se vlastně primárně nevztahuje na SVJ, ale na všechny druhy bydlení a byl totiž psán v duchu ochrany slabší strany – nájemníka. Nájemník si sice může svoje práva vymínit v nájemní smlouvě, ale občanský zákon považuje nájemníky a spotřebitele za debily a z této koncepce pak vychází spotřebitelská a nájemní právní úprava, tedy i zákon 67/2013 Sb.

Naopak § 254 se týká spolků, kdy kdykoli před vstupem si může přečíst stanovy a pokud nesouhlasí, nemusí vstupovat. Tato úprava se však a SVJ vztahuje jen přiměřeně, neumím si představit, že by někdo argumentoval, že člen SVJ, v němž je členství povinné, nemá nárok na poskytnutí zápisu. Člen SVJ totiž není jen členem spolku, ale též vlastníkem nemovitosti, a na tuto dualitu je třeba neustále myslet. Není možné, aby správce nemovitosti (=SVJ) zakazovalo vlastníkovi svoji kontrolu. Navíc v zápisech bývají uvedená schválená pravidla a různé povinnosti a jen podvodník typu různých prodavačů hrnců nedovoluje babičkám přečíst si, co podepisují.

Problém je ovšem v tom, že člen SVJ bývá v pasti, pokud zbytek vlastníků v domě jsou babičky nebo debilové. Pak toho sám mnoho nezmůže.

Souhlasím s tímto názorem http://www.problemysvj.cz/…n-svj-pravo/

Použil jsem podobné argumenty v mých žalobách o nahlížení, žaloby zatím ještě běží. Uvidím, jak se mnou soudy naloží. Možná budu ukřižován jako Spartakovi otroci.

U nás je také zakázáno poskytovat zápis (můžete jen po písemné žádosti v ceně 50 Kč poté, co příslušná osoba určí jeden konkrétní termín, v době, kdy jste v práci, přijít nakouknout – musíte si tedy vzít dovolenou, chcete-li nakouknout do zápisu). Zdůvodňují to tím, že zákon neukládá povinnost poskytovat zápisy ze shromáždění. Většina právníků pracujících pro SVJ, správcovská s.r.o. a SBD dokonce vykládá zákon tak, že SVJ nesmí zápis poskytovat.

Pokud nějakou povinnost neukládá zákon, musíme si ji vynutit sami. Chápu však, že přesvědčit vlastníky o nutnosti změny stanov, kteří nevědí, že jsou vlastníky a myslí si, že jsou nájemníky družstva, může být nadlidský až neuskutečnitelný úkon. Chce to ale trpělivost, mně to trvalo 5 let opatrné práce a vystupování na schůzích, než se lidi přestali bát drobných změn. U nás se dokonce žádné zápisy nikdy nedělaly (myslím, že byl vytvořen vždy ad hoc např. pro banku nebo pro rejstříkový soud).

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.