Vložil N. Klainová (bez ověření), 3. Listopad 2017 - 20:10

Neměl by ale někdo názor / zkušenost / nápad nebo validní odkaz, kde zjistit co mohou ty stanovy vlastně přikazovat.

................

Pane Huane, dovolím si Vás opravit.

Napsal jste:

účetní předpisy

(podle paní účetní Klainové prostřednictvím stanov pak mohou rozhodnout o uložení povinnosti plnit fondy. Ani jsem to netušil, děkuji paní Klainová.)

.....

  1. Nejsem účetní, našemu SVJ účtuje účtárna smluvního správce. Jsem účetní poradkyně a zabývám se metodikou účetnictví tam, kde chybí.
  2. Nenapsala jsem, že účetní předpisy mohou rozhodnout o uložení povinnosti plnit fondy. Takovou hloupost bych nikdy nenapsala, takže není za co děkovat. Účetní předpisy umožňují SVJ tvořit účelové fondy, je-li ve stanovách tato možnost uvedena.
  3. Povinnost přispívat na správu byla a je stanovena v zákoně. Do roku 2013 byla povinná podle ZoVB forma záloh, nyní je možné přispívat i do výnosů nebo do fondů. NOZ formu nestanoví.

Jinou formu přispívání, než zálohovou, by měl navrhovat ten, kdo umí vysvětlit výhody a nevýhody všech tří způsobů, aby vlastníci věděli, co si v rámci stanov schvalují.

4. Protože se mne na to lidi ptají (asi mají těch nekonečných diskusí o fondu oprav plné zuby, podobně jako já), zpracovala jsem pro účetní tři srovnávací verze přispívání na správu.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.