Vložil Petr, 18. Září 2017 - 12:59

„V praxi to znamená, že celá léta byty s lodžiemi neplatily do fondu oprav za lodžie. Dá se to vyložit tak, že lodžie nejsou majetkem vlastníků konkrétních bytů, ale Ti je užívají“

To jste na to přišli brzy (od r. 2001), že byty s lodžiemi…

Spíše se dá vyložit to tak, že jste se cca od r. 2001 nezajímali o Prohlášení vlastníka, kde jsou společné části popsány. Už je to hodně dávno, co jsem četl vysvětlení v časopise Ekonom a sice, že kdyby lodžie (balkony atd.) patřily k bytu mohl by si s nimi dělat majitel snad co by chtěl. Dal by je předělat. Totéž společná okna, kdy nelze říci, že větší byt má větší okna, ale při obnově oken platí vyšší částku než byt menší. Pravda je, že zrovna majitel s balkonovými dražšími dveřmi platí při jejich obnově stejnou částku jako vlastník bez balkonu, který má okna rozměrově menší a lacinější než balkonové dveře.

Vidíte spravedlnost v tom, že vlastníci ve vyšších patrech zašpiní více schodů (nemohou sice za to, že ve vyšších patrech bydlí) ale platí tolik co vlastníci z přízemí ? A co soused, který se v domě vyskytuje málo (je celé léto na chatě) a platí úklid, možná i odpadky tak, jako by v domě byl.

A NOZ zní trochu jinak, než Tep tvrdí

„(1) Nebylo-li jinak určeno, … . Slouží-li některá ze společných částí jen některému vlastníku jednotky k výlučnému užívání, stanoví se výše příspěvku i se zřetelem k povaze, rozměrům a umístění této části a rozsahu povinnosti vlastníka jednotky spravovat tuto část na vlastní náklad.“

Takže lze odhlasovat, aby vlastníci lodžií přispívali na společný účet více nebo aby „spravovali lodžii na vlastní náklad“.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.