Vložil TN. (bez ověření), 4. Září 2017 - 14:38

Nerozumím konstrukci běhu pokuty od 1.1.2014. Zákon je účinný až pro rok 2014, čili písemnou výzvu měl vlastník učinit do 31.5.2015 (doklady za služby 2014), a pokuta by měla běžet tedy od 1.6.2015.

Problémové momenty:

  1. Co když vlastník požádal o doklady za rok 2014 až v červnu…, listopadu… 2015, nebo dokonce o doklady za rok 2014 požádá až v září 2017? Od kdy běží pokuta? Můj advokát říká, že pokuta je prekludována, že vlastník musel žádost o doklady za 2014 doručit do 31.5.2015. Na doklady nárok má i po tomto datu, ale na pokutu nárok nemá.
  2. Jaká je lhůta pro vyřízení žádosti? Domnívám se, že pokud stanovy mlčí, dovodíme lhůtu pro vyřízení žádosti 30 dnů. (Běžná lhůta ve veřejném sektoru i soudních řízeních je 15 nebo 30 dní.)
  3. Kdo určí termín pro nahlížení? Vlastník podá písemnou žádost, přijde mu písemná odpověď s jediným konkrétním datem, o který se ale vlastník dostavit nemůže. Vlastník velkoryse protinavrhne 6 termínů, dostane odpověď, že tyto termíny jsou obsazené … a začne mnohaměsíční boj o stanovení termínu, který bude vyhovovat oběma stranám. (Vlastník pracuje v jiném městě 50 km daleko a domů se vrací večer. Je schopen si vzít neplacenou dovolenou, ale správce neumí najít vhodný termín. Vlastník drze bez ohlášení přijde o úředních hodinách, ale zástupce SVJ mu sdělí, že ho nečekal, a nemá podklady připravené.) A opět se dostáváme k otázce, jak určit moment počátku běhu pokuty, protože SVJ přece jeden termín určilo, ale vlastník se v určený termín nedostavil a je to jeho problém, protože vlastně „odmítl“ nahlížet.
  4. Specifikace dokumentů v žalobním petitu je kapitola sama pro sebe, vlastník samozřejmě netuší, o jaké dokumenty žádat a petit musí být konkrétně formulovaný a vymahatelný (exekučně vykonatelný), je tedy třeba vyjmenovat seznam papírů, které vlastník chce. Toho obvykle není schopen. Soud může zamítnout žalobu jen na základě nekonkrétnosti (faktické nevykonatelnosti) petitu.
  5. SVJ může na soudním jednání říct, že určité dokumenty už nemá (skartovalo je, nepředal je předchozí výbor, ztratil je správce, rozkousal je předsedův pes..... dosaďte si libovolnou výmluvu). Ano i tyto argumenty slýchají žalobci před soudy.

Toto všechno a mnohé jiné se bude řešit na soudním jednání a věřte, že advokát SVJ vám to jako žalobcům nechá pěkně sežrat.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.